Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS | ГлавнаяМой профиль | Регистрация | Выход | Вход

Главная » 2016 » Июнь » 3 » USETI Alliance Bulletin Проект USAID/ Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню
13:55
USETI Alliance Bulletin Проект USAID/ Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню

Інформаційний бюлетень Проекту USAID Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню пропонує Вам ознайомитись з основними тенденціями сфери вищої освіти в Україні. Ми зробили підбірку матеріалів, які, на нашу думку, найширше ілюструють розвиток освіти в Україні, особливо тих аспектів, що стосуються зовнішнього незалежного оцінювання та кампанії вступу до вищих навчальних закладів.

У травні українські ЗМІ досить активно висвітлювали події у сфері освіти. Багато уваги преси було надано проведенню зовнішнього незалежного оцінювання, адже розпочалася основна сесія ЗНО. Не менша частка інформації була висвітлена про додаткову сесію ЗНО, актуальною залишається тема ЗНО для випускників із Криму та з тимчасово непідконтрольних територій.
Міністр освіти і науки Лілія Гриневич надала роз'яснення щодо особливостей вступної кампанії - 2016, а також щодо зміни терміну дії сертифікату ЗНО. Новацією є те, що у цьому році набір студентів до вищих навчальних закладів буде здійснюватись за новим єдиним переліком галузей та спеціальностей. Також скасовано позаконкурсний вступ і цільовий прийом до ВНЗ України.
 
ЗНО-2016

Сертифікати ЗНО 2016 року будуть дійсні щонайменше 2 роки, - пояснила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич у коментарі журналістам 11 травня.
 
 
За словами Міністра, кількарічний термін дії сертифікату - це європейська практика. Лілія Гриневич пояснила, що 2015-го року в Україні була змінена методика визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання і вже другий рік поспіль запроваджено поріг «склав/не склав», як у міжнародних тестах. «Ця методика показала свою дієвість і цього року буде продовжена. Це означає, що ті, хто пройде ЗНО цього року, зможуть скористатися своїми сертифікатами у вступній кампанії 2017 року», - додала Міністр.
Відповідні норми будуть закладені в умовах прийому до вищих навчальних закладів на 2017 рік, які будуть затверджені і оприлюднені восени. «Поки ми продовжуємо наукову і експертну дискусію, скільки саме років буде дійсний сертифікат ЗНО, але щонайменше 2 роки - це можна сказати точно», - підкреслила Лілія Гриневич.
 
Міністр навела приклад того, що результати міжнародних тестів TOEFL та IELTS визнаються протягом 2 років, а GMAT - 5 років. «Вважаю це справедливим. Якщо дитина склала ЗНО, ми маємо дати їй вибір: усвідомлено прийняти рішення про вступ або відкласти його на рік».
 
 

5 травня, в Україні розпочалася основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Стартувало ЗНО цього року з іспиту з української мови та літератури.
 
 
За дотриманням процедур тестування як з боку персоналу, так і з боку абітурієнтів традиційно слідкують спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.
 
Українська мова і література є обов'язковим предметом для здачі тими, хто планує вступати цьогоріч до вищих навчальних закладів. Окрім цього, цьогорічним випускникам результати тестування з цього предмета зараховуються як оцінка за державну підсумкову атестацію. Власне тому, за даними УЦОЯО на пунктах тестування сьогодні склала більше 95%.
 
Робота персоналу ПТ Спостерігачі мережі ОПОРА зазначають, що незважаючи на масовість тестування, процес перевірки знань в Україні пройшов доволі спокійно. Представники організації, які ведуть спостереження у 17 областях, констатують, що загалом персонал, залучений до організації та проведення тестування, сумлінно виконав покладені на них обов'язки. Проте, виявлено і деякі недоліки, зокрема - використання інструкторами мобільних телефонів у аудиторіях під час проведення тестування (Волинська, Львівська, Рівненська, Одеська, Харківська області). Крім того, у Стрийській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів N7 повноважена особа УЦОЯО під час проставляння відмітки про проходження ЗНО не у всіх Сертифікатах поставила підписи. Як результат, вступники після завершення роботи над тестом самостійно підходили до уповноваженої особи, аби отримати цю позначку у сертифікаті. 
 
 
У Донецькій області 5 травня у Зовнішньому незалежному оцінюванні з української мови та літератури для випускників 2016 року взяли участь 10 619 учнів, або 94,6% від зареєстрованої кількості.
 
 
Про це повідомили у Департаменті освіти та науки Донецької обласної військово-цивільної адміністрації. На зовнішнє незалежне оцінювання зареєструвалися 11 229 учасників тестування Донецької області, взяли участь - 10 619 учнів (94,6 %). Під час тестування з української мови та літератури порушень не виявлено, апеляції до регламентних комісій не надходили", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що для організації і проведення ЗНО-2016 у регіоні було створено 53 пункти на базі загальноосвітніх навчальних закладів. У пунктах тестування здійснювали контроль за перебігом ЗНО 34 громадських спостерігача та представника ЗМІ.
 
 
В Українському центрі оцінювання якості освіти вважають, що запитання N28 у цьогорічних тестах з історії України є коректним і якісним, тож немає підстав для зарахування всім учасникам тестування балів за нього.
 
Офіційну відповідь на звернення абітурієнтів з вимогою переглянути результати ЗНО-2016 з історії України надала "Українській правді. Життя" прес-служба центру.
 
Редакція звернулася до УЦОЯО за коментарем після того, як понад 11 тисяч абітурієнтів підписали електронну петицію, вказуючи, що запитання щодо закону про військово-цивільні адміністрації від 2015 року не могло бути у програмі ЗНО, затвердженій у 2014-му.
 
В установі зазначили, що отримували звернення від абітурієнтів та їхніх батьків щодо коректності завдання N 28.
Фахівці вказують, що цитовані документи стосуються таких подій: заснування Збройних сил України - 6 грудня 1991 р.; обрання України членом Ради Європи - 1995 р.; ухвалення Конституції України - 28 червня 1996 р.; антитерористична операція на сході України, розпочата 2014 р.

В Мін'юсті вже зареєстровано наказ МОН, у якому визначені принципи такого шкалювання. 


 
ЗНО В Україні сертифікати ЗНО тепер будуть дійсні кілька років В Україні планують впровадити новий метод шкалювання результатів ЗНО, адже старий несумісний із методикою впровадження граничного бала "склав/не склав". Про це DT.UA заявив директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій.
 
За його словами, два тижні тому у Мін'юсті зареєстровано наказ МОН, у якому визначені принципи такого шкалювання. "Наше завдання полягатиме в тому, щоб реалізувати цю методику на практиці", - наголосив Карандій. Крім того, на його думку, щоб порівнювати тести різних років, необхідно провести аналіз сукупності абітурієнтів двох сусідніх років (умови навчання, рівень підготовки). У принципі, дані не мають істотно різнитися. Але чим довший часовий відтинок, то більша буде відмінність. Тому я не бачу нічого страшного в тому, щоб сертифікати були дійсні два роки. А ось чи можна більше - тут треба подумати", - наголосив Карандій.

Також, за його словами, потрібно використовувати методики створення рівноцінних тестів, у тому числі й із застосуванням т.зв. "якірних" (повторюваних) завдань. "Наступного року ми створимо тести, які будуть рівноцінні тестам нинішнього. Правда, проблема може виникнути з тестуванням з іноземної мови, бо 2017-го ми плануємо його вдосконалити, впровадити ще одну складову - аудіювання. Тому сертифікат нинішнього року з іноземної мови не буде рівноцінний сертифікатові наступного", - заявив директор Українського центру оцінювання якості освіти.
  
 
dt.uа  
 
Вступна кампанія - 2016
Цього року всі абітурієнти подаватимуть документи до вступу через Інтернет, що дозволить уникнути черг у приймальних комісіях.


 
Про це заявила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич 5 травня під час засідання Кабінету Міністрів України, розповідаючи про особливості проведення вступної кампанії у 2016 році.
Лілія Гриневич зазначила, що вступники матимуть можливість подавати до 15 заяв на вступ без обмеження кількості навчальних закладів. Таким чином абітурієнти зможуть більше концентруватися на конкретній спеціальності при вступі. Також скасовано позаконкурсний вступ до вищих навчальних закладів, натомість уведено систему вступу за квотами для осіб, які мають захворювання, що перешкоджають проходженню ЗНО, дітей-сиріт та учасників бойових дій.
Міністр звернула увагу, що наразі триває тестування системи, яка виконує розподіл державного замовлення з урахуванням пріоритетності вступників з високими балами безпосередньо у електронній базі. Лілія Гриневич зазначила, що декілька останніх років програмне забезпечення Єдиної державної електронної бази з питань освіти фактично розроблялось і знаходилось у власності приватної фірми. «Ми переконані, що програмне забезпечення державної бази, яка містить всі дані наших випускників, студентів і викладачів, має супроводжуватись виключно на державному рівні», - наголосила Міністр. У бюджеті закладено кошти для викупу програмного забезпечення у приватних власників.

 
mon.gov.ua
Абітурієнти з анексованого Криму та непідконтрольних територій Донбасу можуть вступати за вступними іспитами до визначеного списку університетів України.
 
 
Для цього їм буде потрібно скласти іспити з української мови, літератури та історії і підтвердити свій атестат про загальну середню освіту, розказала в ефірі Громадського міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.
 
«Для Криму буде виділено перелік десь 7-8 університетів. Ми будемо орієнтуватись, щоб це були університети, де вивчається кримськотатарська мова», - сказала міністр. За її словами, подібний законопроект для абітурієнтів із зони АТО має бути переголосований на наступному тижні в парламенті.
 
«Він стосується такої можливості, щоб ці діти могли вступати за вступними іспитами до евакуйованих вищих навчальних закладів з Донбасу», - сказала Гриневич.
 
 
Правильний набір документів, вчасно поданий - важливий фактор, що відокремлює абітурієнта від студента ВНЗ
Напередодні вступної кампанії багато абітурієнтів все ще не знайомі з деякими новими правилами вступу в університети.
 
Щоб позбутися пробілів в подібних орієнтуючих знаннях, читайте матеріал Укрінформу, в якому детально описані зміни в правилах вступу в 2016 році, а також є список документів, які необхідні для вступу.
 
ЧАС ЗМІН. Перше новаторство, яке чекає майбутніх абітурієнтів - вступ здійснюватиметься за новим загальним переліком спеціальностей. Кажуть, це потрібно для того, щоб українські дипломи згодом котирувалися за кордоном. Чи так буде коли-небудь - невідомо, але деякі потуги для цього Міністерство освіти вже робить.
 
Також на догоду Болонському процесу в Україні тепер з'являться ступені молодшого бакалавра та доктора філософії. Вони мають замінити ступені молодшого спеціаліста та спеціаліста, а також кандидата наук. Фахівці, до речі, будуть набиратися в 2016 році в останній раз.
 

ukrinform.ua
                         
Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун під час брифінгу щодо особливостей вступної кампанії у 2016 році.
 
«Це проблемні питання всіх попередніх вступних кампаній. В нас роками існувала практика, коли окремим категоріям з політичних чи інших міркувань надавалося право вступу поза конкурсом всупереч прямій нормі Конституції, згідно з якою, громадяни мають право здобувати вищу освіту в державних та комунальних ВНЗ на конкурсних засадах. Зараз це приведено у відповідність з нормою Конституції. Всі вступатимуть за конкурсом», - сказала Совсун.
 
Разом із тим, додала вона, будуть окремі категорії абітурієнтів, котрі зможуть брати участь в конкурсі за результатами вступних іспитів, а не ЗНО.
 
Совсун уточнила, що це три категорії абітурієнтів: особи, які мають захворювання, що можуть бути перешкодою для проходження ЗНО; діти-сироти; а також особи, яких законом визнано учасниками бойових дій та які захищали незалежність і територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення. Ця норма у даний час імплементується до Умов прийому до вишів.
 
 
unian.ua 

Міністерство освіти й науки має намір відкрити центри "Крим-Україна" в 10 вищих навчальних закладах для здачі шкільних і вступних іспитів у такі ВНЗ випускниками з території анексованого Росією Криму, які не мають українських
   атестатів про середню освіту.

Про це міністр освіти й науки Лілія Гриневич заявила під час прес-конференції, передають Українські Новини. "Цього року почнуть роботу освітні центри, які будуть називатися "Крим- Україна", - сказала вона. Міністр зазначила, що такі центри будуть створені приблизно у 10 вищих навчальних закладах у Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Миколаєві, Харкові й Херсоні. З її слів, у таких центрах буде проводитися державна підсумкова атестація (випускні іспити) з української мови й історії України для випускників із Криму.
 
У таких центрах випускники зможуть подати "освітню декларацію" - заяву, в якій вони вкажуть ті предмети, які вивчали у школі в Криму. Гриневич уточнила, що якщо такі випускники мають позитивну оцінку з деяких предметів, наприклад математики, то в український атестат їм може бути поставлено позначку про те, що вони атестовані з цього предмету, хоч і без конкретної оцінки.
 
 
 
Міжнародний досвід
Альянс USETI за підтримки журналу ТІМО презентує рубрику "Міжнародний досвід". Кожного номеру ми намагатимемось ознайомити Вас, шановні підписники із досвідом інших країн в проведенні реформування вищої освіти. 
 
У тридцятому номері Бюлетеню Альянсу USETI пропонуємо Вам ознайомитись із статтею Г.С. Ковальова "Особливості національних іспитів у ряді країн світу".
   
 
 
timo.com.ua
 
Про Альянс USETI
 

Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI) є проектом глобального розвитку Агентства США з міжнародного розвитку. 

 

Метою Альянсу є зміцнення інституційних спроможностей української національної системи тестування та її компонентів, підтримка вдосконалення законодавчих та регулятивних засад для розвитку доступної якісної освіти, а також ефективна підтримка громадськості.

Основним завданям Альянсу є створення коаліції підтримки незалежного тестування, як прозорого інструменту вступу до вищих навчальних закладів, що об'єднуватиме разом батьків, освітян, представників громадських організацій та усіх, хто відстоює принципи рівності та справедливості.

 

Більш детально Ви можете ознайомитись з діяльністю Альянсу USETI відвідавши наш веб-сайт: useti.org.ua 

 

 

 
Свої запитання, коментарі та пропозиції щодо інформаційного бюлетня надсилайте на електронну пошту: useti@useti.org.ua
 
 
Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI)
 
вул. Еспланадна, 20 (6 поверх), Київ 01001, Україна
тел.: (380  44)  289  39  52, факс: (380  44)  289  39  21

 

Це видання стало можливим завдяки підтримці американського народу відповідно до Договору про співпрацю #121-А-13-00001 з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Думки, висловлені тут, належать авторам і не обов'язково відображають точку зору USAID чи Уряду США.

 

Категория: Новости - Вестник Мечты | Просмотров: 759 | Добавил: rm | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar

Форма входа

Поиск

Новые комментарии

С начала мира

Когда мы вместе
Скрипка, Виолончель, Фортепиано, Хор, Top 40, EDM, Epic Drops, Heavy Bass Bri

Иди к своей мечте 
эмбиент, хард-рок, мощный, эмоциональный, мрачный, глубокий, загадочный


Друзья сайта

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Flag Counter