Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS | ГлавнаяМой профиль | Регистрация | Выход | Вход

Главная » 2014 » Май » 14 » USETI Alliance Bulletin - Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні
21:12
USETI Alliance Bulletin - Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні

Інформаційний бюлетень Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні пропонує Вам ознайомитись з основними тенденціями сфери вищої освіти в Україні. Ми зробили підбірку матеріалів, які, на нашу думку, найширше ілюструють розвиток освіти в Україні, особливо тих аспектів, що стосуються зовнішнього незалежного оцінювання та кампанії вступу до вищих навчальних закладів.


У квітні українські засоби масової інформації досить активно висвітлювали події освітньої сфери. Найактуальнішою темою в інтернет медіа була організація зовнішнього незалежного оцінювання, зокрема у південно-східних регіонах та АР Крим.
Ще однією не менш важливою подією виявилось прийняття у першому читанні Верховною Радою України законопроекту "Про вищу освіту", що розроблявся робочою групою під керівництвом ректора НТУУ "КПІ" Михайла Згуровського. З приводу цього на Інтернет-сторінках активно обговорювались зміни в освітній сфері, що може принести цей документ.
Крім цього ЗМІ часто писали й про цьогорічні нововведення вступної кампанії, затверджені Міністерством освіти і науки в Умовах прийому до вищих навчальних закладів.
 
 
ЗНО-2014
Зовнішнє незалежне оцінювання відбудеться вчасно. Про це у коментарі УНІАН сказав міністр освіти і науки Сергій Квіт. Він наголосив, жодних причин для хвилювання у вступників та батьків немає.

"ЗНО вимагає достатньо великих затрат і держава бере на себе ці затрати. Були питання щодо вчасних проплат, що пов'язані, зокрема з друком зошитів, з витратними матеріалами тощо. Була ситуація, коли не можна було затягувати з проплатами, втратити алгоритм, щоб вчасно крок за кроком, організовувати необхідні заходи", - зазначив Квіт.

osvita.ua

Український центр оцінювання якості освіти повідомив, що на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання, що триватиме з 3 до 27 червня,  зареєстрували 297 тисяч 90 абітурієнтів.  

 

Найбільша кількість учасників ЗНО (290 тисяч 655 осіб) складатимуть обов'язковий для вступу тест з української мови та літератури. Наступними предметами за кількістю зареєстрованих учасників є математика та історія України - понад 178 тисяч абітурієнтів та трохи більше 174 тисяч осіб відповідно.

 

wz.lviv.ua

 

Через перебої в роботі пошти кримчани відчувають труднощі з реєстрацією на незалежне тестування. УЦОЯО шукає шляхи вирішення проблеми

 

 

 

УЦОЯО звертає увагу, що для направлення заяви про перереєстрацію для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні абітурієнти з Криму можуть скористатися послугами будь-якого оператора поштового зв´язку або кур´єрської служби, які здійснюють доставку поштової кореспонденції в Україні, в т.ч. «Нова пошта», «Автолюкс», «Нічний експрес», «Ін-Тайм», «Постекс» і так далі. 

 

При цьому кримським абітурієнтам не обов´язково вказувати точну адресу - досить вибрати область і населений пункт, де учасник тестування буде перебувати під час проходження зовнішнього незалежного оцінювання. 

 

comments.ua

Станом на сьогодні, підстав для ініціювання рішення щодо відміни зовнішнього незалежного оцінювання для абітурієнтів, які проживають на територіях, де проводиться АТО, немає.

 
Про це йдеться у спільній заяві Українського центру оцінювання якості освіти та Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти, що оприлюднено у відповідь на ініціативудиректора департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації Юрія Соловйова щодо переносу дати проведення ЗНО у Донецькій області.

 

osvita.ua 

Яким бути ЗНО, думатимемо всім миром
Оновлювати тестові завдання можна тільки після проведення  ретельного аудиту існуючого банку 

 

Річ у тім, зазначає І. Лікарчук, що «за 10 років від початку існування системи ЗНО не змінилися ні технологія його проведення, ні технологія формування тестів, ні технологія визначення результатів, тобто ця система не розвивалася. Тому абсолютно справедливо вишівські викладачі кажуть: неякісний абітурієнт, немає якісного відбору тощо. Тож доведеться думати, що змінювати у системі зовнішнього оцінювання». А для цього потрібно визначити, чого хоче від цієї системи суспільство. 

 

Директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук в інтерв'ю РБК-Україна розповів про те, як проходить підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання у поточному році. 

 

Лікарчук також розповів про те, що потрібно для проведення ЗНО в електронному вигляді і скільки часу буде потрібно на таке нововведення. Крім того, директор УЦОЯО поділився планами щодо проведення моніторингу середньої освіти.

 

rbc.ua

Без них не обходиться жодне зовнішнє незалежне оцінювання. Громадські спостерігачі наглядають, фіксують порушення, звітують. Від 23 квітня регіональні центри розпочали реєстрацію осіб, які мають бажання спостерігати за процесом складання тестів ЗНО.

 

5 днів - саме стільки часу займає процедура реєстрації громадського спостерігача: від моменту подачі документів до отримання посвідчення. Окрім того, щотижня Український центр оцінювання якості освіти та регіональні центри формуватимуть і оприлюднюватимуть на сайтах переліки зареєстрованих для спостереження громадян.

 

pedpresa.org.ua 

Український центр оцінювання якості освіти розпочав друк персональних запрошень для учасників зовнішнього незалежного оцінювання.

 

Про це у своєму Facebook повідомив директор центру Ігор Лікарчук.

 

«В УЦОЯО розпочалася дуже важлива фаза підготовки до зовнішнього оцінювання. Ми розпочинаємо друк та надсилання учасникам тестування персональних запрошень. У них будуть вказані пункти тестування, в яких абітурієнти складатимуть тести. Сподіваємося, що українська пошта не підведе», - зазначив Лікарчук.

ukrinform.ua 

 

В Українському центрі оцінювання якості освіти застерігають учасників ЗНО від використання фальшивих завдань та відповідей до тестів 2014 року, що пропонують шахраї.

 

"Із наближенням проведення зовнішнього незалежного оцінювання в мережі Інтернет з'являються сайти, оголошення та сторінки, на яких шахраї пропонують придбати завдання та відповіді до тестів 2014 року", - йдеться у зверненні УЦОЯО.


У Центрі оцінювання наголошують, що укладання тестів, виготовлення макетів та друк тестових зошитів здійснюються в умовах суворої конфіденційності.

"Інформація про зміст тестових завдань не може бути відомою стороннім особам до завершення абітурієнтами виконання тесту", - нагадують в центрі. 

 

osvita.ua
 
Вступна кампанія - 2014
 

8 квітня 2014 р. депутати Верховної Ради України прийняли у першому читанні проект закону «Про вищу освіту». 

 

Нагадаємо, що законопроект #1187-2 був зареєстрований у Парламенті позафракційним депутатом Віктором Балогою більше року тому, а саме - ще 21 січня 2013 р. Сам документ напрацьовувався групою експертів та фахівців у галузі освіти під керівництвом ректора НТУУ «Київський політехнічний інститут» Михайла Згуровського. Пропонуємо Вашій увазі основні відмінності пропонованого законопроекту від діючого закону в частині визначення умов вступу до навчальних закладів для здобуття вищої освіти від ГМ ОПОРА. 

 

oporaua.org

Цього року вага шкільного атестата складе 60 балів 
 Цього року максимальний бал шкільного атестата, який зможуть отримати випускники загальноосвітніх навчальних закладів для участі у вступній кампанії, дорівнюватиме 60 балам. Про це повідомив міністр освіти і науки Сергій Квіт в інтерв'ю
газеті "Урядовий кур'єр".

"Я хочу відразу сказати, що ці зміни, які вже практично підготовлені, будуть полегшувати життя абітурієнтам та їхнім батькам, з одного боку, а також університетським приймальним комісіям - з іншого", - зазначив міністр.


За його словами, скасовано норму про нарахування 70 балів за видатні інтелектуальні досягнення, оскільки цей критерій є дуже суб'єктивним. Окрім того, планується скоротити час вступної кампанії, оскільки два місяці - це забагато й практично не дає змоги відпочити університетським викладачам.

 

osvita.ua

 
Вища освіта
Верховна Рада України прийняла законопроект 1187-2 в першому читанні. За відповідне рішення проголосувало 230 народних депутатів.

 

Нагадуємо, що відповідний законопроект розроблявся робочою групою під керівництвом ректора Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» академіка Михайла Згуровського, документ було подано на розгляд парламенту від імені позафракційного депутата Віктора Балоги.

 

Раніше на розгляд Комітету Верховної ради з питань науки та освіти було запропоновано три альтернативні законопроекти, проте в результаті комітет одноголосно підтримав проект закону 1187-2 за основу. Автори двох інших законопроектів також підтримали саме цей проект посилаючись на те, що він є найбільш компромісним та враховує рекомендації експертів та громадськості. Про це повідомила голова комітету Лілія Гриневич під час своєї доповіді щодо розробки даного нормативного документу.

useti.org.ua 

Закон про вищу освіту - пріоритетне завдання, - Квіт
 

У Харківському національному університеті ім. Каразіна відбулася зустріч міністра освіти і науки Сергія Квіта та першого заступника міністра Інни Совсун з освітянами Харкова та області.
 

У ході зустрічі міністр освіти окреслив пріоритетні стратегічні й тактичні завдання. За його словами, першочерговим завданням є прийняття законопроекту про реформування системи вищої освіти.


"В основі проекту закону "Про вищу освіту" - ідея університетської автономії, насамперед, в академічній, організаційній та фінансовій сферах. Планується розширення повноважень вчених рад та колективів університету, зокрема, право самостійно обирати ректора, тоді як міністерство лише фіксує факт вибору", - зазначив Квіт. 

 
osvita.ua

Голова парламентського Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич у супроводі першого заступника голови Закарпатської ОДА Андрія Сербайла відвідали Мукачівський державний університет. 

 

Там голова Комітету, народний депутат від ВО "Батьківщина" Лілія Гриневич зустрілася зі студентами та викладачами мукачівського вишу. Говорили про реформу вищої освіти, зокрема про нову редакцію проекту Закону України "Про вищу освіту". Законопроект уже ухвалений у першому читанні в парламенті і має пройти друге читання.

 

Зі слів очільниці Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти, згаданий законопроект демонструє, які мають бути взаємозв'язки між вищою освітою, наукою і бізнесом, яким чином допомогти розвиватися науковим дослідженням в університетах:

 

panorama-mukachevo.com 
За словами Сергія Квіта, у Міністерстві готові передавати багато різних функцій незалежним експертним організаціям: «Це входить в нашу політику делегувати повноваження від міністерства професійній громадськості».
 
 
Стосовно Закону «Про вищу освіту», що базується на ідеї університетської автономії, в тому числі фінансової, економічної, організаційної, Міністр підкреслив: «Ми цілком змінюємо всі правила всередині вищої освіти, тобто ми створюємо принципово нову ситуацію. Цей закон важливий також тим, що проектується на середню освіту, виставляє певні стандарти і певні вимоги: що повинен знати і вміти  випускник школи аби стати успішним студентом». 
 
vnz.org.ua 

В Україні 803 вищих навчальних заклади I-IV рівнів акредитації. Чи може Україна дозволити собі таку кількість вишів? 

 

У нинішніх  економічних умовах питання раціонального використання державних ресурсів  вкрай актуальне. Проте ще  важливіше стратегічне завдання -   забезпечення високої якості освіти  як головного ресурсу для розвитку держави. Сьогодні ніхто не візьме на себе сміливість заявити, що всі три сотні ВНЗ III-IV рівнів акредитації гарантують високу якість освіти. Тому питання  зменшення  кількості державних вишів є вкрай актуальним.

 

zn.ua 

 
Міжнародний досвід
Використання тесту здатностей (aptitude test) у національних системах вступних випробувань: світовий досвід
Альянс USETI за підтримки журналу ТІМО презентує рубрику "Міжнародний досвід". Кожного номеру ми намагатимемось ознайомити Вас, шановні підписники із досвідом інших країн в проведенні реформування вищої освіти. 
 
У дев'ятому номері Бюлетеню Альянсу USETI пропонуємо Вам ознайомитись із статтею провідного спеціаліста Українського центру оцінювання якості освіти Тетяни Вакуленко про світову практику використання тесту здібностей при вступі до вищих навчальних закладів.
 
 
timo.com.ua
 
Про Альянс USETI
 

Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI) є проектом глобального розвитку Агентства США з міжнародного розвитку. 

 

Метою Альянсу є зміцнення інституційних спроможностей української національної системи тестування та її компонентів, підтримка вдосконалення законодавчих та регулятивних засад для розвитку доступної якісної освіти, а також ефективна підтримка громадськості.

Основним завданям Альянсу є створення коаліції підтримки незалежного тестування, як прозорого інструменту вступу до вищих навчальних закладів, що об'єднуватиме разом батьків, освітян, представників громадських організацій та усіх, хто відстоює принципи рівності та справедливості.

 

Більш детально Ви можете ознайомитись з діяльністю Альянсу USETI відвідавши наш веб-сайт: useti.org.ua

Просмотров: 761 | Добавил: rm | Теги: USETI Alliance Bulletin | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar

Форма входа

Поиск

Новые комментарии

С начала мира

Когда мы вместе
Скрипка, Виолончель, Фортепиано, Хор, Top 40, EDM, Epic Drops, Heavy Bass Bri

Иди к своей мечте 
эмбиент, хард-рок, мощный, эмоциональный, мрачный, глубокий, загадочный


Друзья сайта

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Flag Counter