Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS | ГлавнаяМой профиль | Регистрация | Выход | Вход

Главная » 2016 » Февраль » 1 » USETI Alliance Bulletin #26
16:51
USETI Alliance Bulletin #26

Інформаційний бюлетень Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні пропонує Вам ознайомитись з основними тенденціями сфери вищої освіти в Україні. Ми зробили підбірку матеріалів, які, на нашу думку, найширше ілюструють розвиток освіти в Україні, особливо тих аспектів, що стосуються зовнішнього незалежного оцінювання та кампанії вступу до вищих навчальних закладів.

 
У січні 2016 року ЗМІ надалі активно висвітлювали події в освітній сфері Ураїни. Багато уваги було приділено пробному ЗНО та початку реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання загалом. Мас медіа висвітлили детальну інформацію як саме проходитиме ЗНО у 2016 році. Обговорювалася оновлена редакція законопроекту Закону України "Про освіту", а також законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», що дає відповідь на питання, яким чином створити умови та нові можливості для школярів, майбутніх абітурієнтів, студентів - для вступу в українські університети, а також переведення в школи і університети. Також широкого розголосу набула інформація про внесення змін до закону "Про вищу освіту" щодо позаконкурсного вступу у ВНЗ для пільгових категорій населення.
 
 
Зовнішнє незалежне оцінювання - невід΄ємний компонент реформування системи освіти, удосконалення її якості.
Ми наприкінці кожного року проводимо опитування щодо ЗНО.
 
Починалося із скепсису опитаних у 2008 році. Але поступово ставлення до зовнішнього незалежного оцінювання поліпшувалося. Сьогодні можна сказати, що вступ до вищих навчальних закладів за системою ЗНО є, на мою думку, чи не єдиною справді успішною реформою у боротьбі з корупцією в Україні.
 
Час від часу на цю систему були наїзди, хотіли її «розбавити» екзаменами, чимось іще. Рятувало систему те, що її підтримували виборці всіх політичних сил. І, очевидно, її скасування чи обмеження могло б істотно вплинути під час виборів  на шанси тих чи інших партій. Але в минулому році так сталося, що була заведена справа на керівників Українського центру оцінювання якості освіти, і ми боялися, що це істотно вплине на результати опитування та на ставлення до ЗНО загалом, що це систему дискредитує.
 
На щастя цього не сталося. Можливо, завдяки тому, що половині населення про цю справу взагалі невідомо, а 18 відсотків тих, хто про це знає, не визначили свого ставлення.  19 відсотків вважають, що це свідчить про неспроможність системи і її корумпованість. Але тут слід мати на увазі, що приблизно стільки ж відсотків завжди не вірила в систему ЗНО, і, я думаю, що ці люди знайшли підтвердження своєї точки зору. 10 відсотків вважають, що заведення справи - це лише декілька прикрих випадків, які не дискредитують систему, і 6 відсотків вважають, що це помста влади та намагання повернутися до колишньої корумпованої системи вступу до вузів за результатами екзаменів.

 
ukrinform.ua
 
 
ЗНО-2016
 
Вартість пробного зовнішнього незалежного оцінювання у 2016 році з одного предмета становитиме 111 грн. Про це під час прес-конференції повідомив директор Українського центра оцінювання якості освіти Вадим Карандій.
 
Під час пробного ЗНО абітурієнти матимуть можливість ознайомитися із процедурою проведення тестування та виконати завдання максимально наближені до завдань, що будуть надані під час основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання.
Участь у пробному ЗНО зможуть взяти зареєстровані особи. Реєстрація абітурієнтів триватиме з 5 до 30 січня 2016 року на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.
Пробне ЗНО з української мови і літератури відбудеться 2 квітня. Тестування з біології, географії, історії України, математики, фізики, хімії, а також з англійської, німецької, іспанської, французької або російської мов відбудеться 9 квітня.
Учасник пробного ЗНО може скласти максимум два пробних теста (українська мова та література та один предмет на вибір). Запрошення на пробне тестування, в якому буде вказано інформацію про пункт та час проведення тестування, учасники ПЗНО зможуть роздрукувати з власної персональної сторінки на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.
 
 
В 2016 році при вступі у виші будуть дійсні тільки сертифікати ЗНО, отримані у поточному році. Про це повідомляє Український центр оцінювання якості освіти.

"У 2016 році для вступу до вищого навчального закладу (ВНЗ) абітурієнти подають сертифікати ЗНО лише 2016 року", - йдеться у повідомленні.Кожен учасник ЗНО має право скласти тести не більш, як із чотирьох навчальних предметів з переліку: українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, іноземна мова.
 
Також в УЦОЯО зазначили, що тестові завдання з ЗНО будуть перекладатися кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською та угорською мовами.
Нагадаємо, що в цьому році для випускників 11 класів поєднають державну підсумкову атестацію та зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури та математики або історії України (на вибір учня). З 5 до 30 січня проводиться реєстрація на пробне ЗНО, яке відбудеться 2 та 9 квітня.
  
 
 

16 квітня 2016 року в Києві, а також Київській, Львівській та Одеській областях буде проведено апробаційне зовнішнє незалежне оцінювання результатів навчання випускників шкіл з англійської, іспанської, німецької та французької мов.
 
Відповідний наказ підписав міністр освіти і науки. Проведення апробаційних тестів з іноземних мов відбуватиметься з метою підготовки до запровадження з 2017 року нового формату завдань для сертифікаційних робіт ЗНО, йдеться на сайті Time-UA. Під час тестування будуть використані тести рівня B1 для випускників, які вивчали іноземну мову на рівні стандарту або академічному рівні, i рівня В2 для випускників, які вивчали іноземну мову на профільному рівні. 
 
Результати апробайціного тестування можуть бути зараховані як оцінки за державну підсумкову атестацію за бажанням осіб, які братимуть в ньому участь.
 
Департаментам освіти і науки Київської, Львівської, Одеської, обласних та Київської міської держадміністрацій доручено організувати добір та реєстрацію учасників апробаційного тестування. Передбачається, що участь у апробаційному ЗНО з 4 іноземних мов братимуть 3 900 випускників шкіл.
Нагадаємо, 9 жовтня стало відомо, що Міністерство освіти та науки змінило форму проведення оцінювання знань з іноземної мови випускників у наступному році та терміни складання ЗНО.
 
 

28 січня 2016 року в Міністерстві освіти і науки відбулася прес-конференція директора Українського центру оцінювання якості освіти Вадима Карандія щодо початку реєстрації для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні у 2016 році.   
Пряму трансляцію здійснював Освітній портал "Педагогічна преса".Вадим Карандій зазначив, що в зовнішньому незалежному оцінюванні можуть узяти участь випускники загальноосвітніх навчальних закладів цього року та минулих років, які отримали повну загальну середню освіту і планують вступати до вищих навчальних закладів. «Для вступу абітурієнти подають сертифікати ЗНО лише 2016 року», - наголосив директор УЦОЯО.
 
Як розповів директор центру, кожен учасник ЗНО має право складати тести не більше ніж із чотирьох навчальних предметів. Основну сесію ЗНО буде проведено з 5 травня до 17 червня, додаткову - з 14 червня до 4 липня. Для випускників шкіл 2016 року результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури - обов'язковий предмет; математики або історії України - за вибором випускника, будуть зараховуватися як оцінки за державну підсумкову атестацію. «Випускник може пройти зовнішнє незалежне оцінювання з математики, з історії України, проте оцінку за ДПА буде зараховано лише з одного предмета», - пояснив Вадим Карандій.
 
  pedpresa.ua  
 

В Україні запрацював онлайн-ресурс, на якому можна безкоштовно підготуватися до складання ЗНО з 12 предметів.
Про це повідомляє освітній портал Osvita.ua.


 
"З метою підготовки до тестування випускники шкіл можуть скористатися безкоштовним сервісом ЗНО онлайн", - йдеться у повідомленні.
 
На сайті розміщені тестові завдання з 12 предметів, починаючи з 2010 року, а також пробні ЗНО з української мови та літератури за останні роки. Як зазначають розробники, онлайн-тести максимально наближені до реальних тестових завдань ЗНО.
 
Після виконання тестових завдань надаються правильні відповіді та розраховується результат у тестових та рейтингових балах, також визначається час витрачений на виконання тесту.
На онлайн ресурсі розміщені тестові завдання з української мови та літератури, історії України, хімії, біології, математики, фізики, географії та 5 іноземних мов.

 
ukrinform.ua
 
 
Вступна кампанія - 2016
 

Правки до закону створюють завуальовану можливість вступати поза конкурсом. Незважаючи на те, що у Закон про вищу освіту внесли норму про скасування позаконкурсного вступу, завуальовану можливість вступу поза конкурсом для окремих категорій абітурієнтів все ж залишили, йдеться у статті Оксани Онищенко для DT.UA.

 

За її словами, формулювання, запропоноване урядом, парламентарії залишили в тексті проголосованого закону No 911-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". "Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі", записано тепер у ст.44 Закону "Про вищу освіту".  

 

"І все було би добре, якби цю фразу не доповнили цілим абзацом, який насправді говорить про інше: "Брати участь у конкурсі за результатами вступних іспитів (тобто без ЗНО! - ред.) з конкурсних предметів у вищому навчальному закладі у межах установлених квот прийому до вищих навчальних закладів України мають право особи (за їхнім вибором), які мають захворювання, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, діти-сироти та особи, яких законом визнано учасниками бойових дій та які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення". У цьому скромному абзаці ну просто безліч ідей. І далеко не всі вони тішать. Зате викликають багато запитань", - йдеться у статті. 

 

 

 
        
Більшість вищих навчальних закладів України оприлюднила правила прийому абітурієнтів під час вступної кампанії у 2016 році.
 
Правила прийому встановлюють порядок проведення конкурсного відбору, перелік конкурсних предметів, з яких вступники подаватимуть сертифікат ЗНО та предметів, з яких будуть проводитись вступні випробування. 
 
Також правилами прийому визначено порядок розрахунку конкурсного бала абітурієнта, встановлено вагу середнього бала документа про повну середню освіту, вагу бала за конкурс творчих або фізичних здібностей (у разі його проведення), вагу бала за особливі успіхи тощо. Правилами прийому також встановленні інші особливості проведення вступної кампанії до ВНЗ в 2016 році, зокрема, порядок роботи приймальних комісій, порядок і строки прийому заяв і документів.
 
З умовами прийому до вищих навчальних закладів за регіонами можна ознайомитися у розділі Умови вступу до ВНЗ.
Як відомо, прийом заяв та документів від абітурієнтів розпочнеться 11 липня. Завершення прийому заяв та документів від абітурієнтів, які проходитимуть співбесіди, екзамени або творчі конкурси відбудеться 20 липня, їх проведення - 21 - 27 липня.
 
 
Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів" України скасовано позаконкурсний вступ до вищих навчальних закладів.


 
Про це повідомляє на своїй сторінці у Facebook Перший заступник Міністра освіти та науки України Інни Совсун.
"Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 24 грудня 2015 року No 911-Vі серед іншого внесено зміни до Закону "Про вищу освіту", і речення про позаконкурсний вступ змінено на пряму цитату з Конституції: "Громадяни мають право безоплатно здобути вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі". Чинною залишається лише своєрідна пільга для сиріт - вони навчаються безкоштовно, навіть якщо вступили на контракт", - написала Совсун.
 
 
Виші мають надати пропозиції по обсягу прийому вступників
 
Міністерство освіти і науки звернулось до ВНЗ, підпорядкованих відомству, з проханням надати пропозиції щодо обсягу прийому та випуску фахівців на 2016 рік.
Про це йдеться у відповідному листі МОН.
 
  
Окрім цього, пропозиції щодо обсягу прийому мають містити дані про середню вартість за кожною спеціальністю, напрямом, та формою навчання.
 
У Міносвіти зазначають, що при формуванні конкурсних пропозицій обсягу прийому за державним замовленням на 2016 рік навчальним закладам необхідно врахувати прогнозовану регіональну чисельність випускників шкіл, професійно-технічних навчальних закладів, технікумів, коледжів та випускників - бакалаврів.
 
Також, вищим навчальним закладам необхідно погодити пропозиції щодо обсягу прийому абітурієнтів з обласними адміністраціями та регіональними центрами зайнятості. Зазначається, що підготовлені пропозиції потрібно надіслати Міністерству освіти і науки до 20 січня.
 
 
16-річним абітурієнтам УЦОЯО радить якнайшвидше отримати паспорти
                        
Міністерство освіти та науки надало роз'яснення щодо методики розрахунку конкурсного балу абітурієнтів у 2016 році.Про це йдеться в офіційному листі МОН, оприлюдненому на сайті відомства.
 
"Конкурсний бал обчислюється як сума балів за кожен сертифікат, середнього бала документа про повну загальну середню освіту, бала за конкурс творчих або фізичних здібностей (у разі його проведення), за особливі успіхи (призери олімпіад або МАН) та/або за успішне закінчення підготовчих курсів ВНЗ для вступу до цього вишу на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності", - йдеться в роз'ясненні.
 
Сума балів за цим переліком помножується на вагові коефіцієнти, що встановлюються Правилами прийому до вищого навчального закладу. У МОН зазначили, що згідно з законом "Про вищу освіту" правила прийому до ВНЗ встановлюються вченою радою кожного вишу. 
 
Зокрема, вага кожного сертифікату ЗНО повинна становити не менше 20% конкурсного балу, атестату - від 0 до 10 балів, за особливі успіхи та/або успішне закінчення підготовчих курсів - від 0 до 5%, а бали за конкурс творчих або фізичних здібностей мають нараховуватись відповідно до п.2 частини IV Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2016 році. 

 
pedpresa.ua 
 
 
Про Альянс USETI
 

Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI) є проектом глобального розвитку Агентства США з міжнародного розвитку. 

 

Метою Альянсу є зміцнення інституційних спроможностей української національної системи тестування та її компонентів, підтримка вдосконалення законодавчих та регулятивних засад для розвитку доступної якісної освіти, а також ефективна підтримка громадськості.

Основним завданям Альянсу є створення коаліції підтримки незалежного тестування, як прозорого інструменту вступу до вищих навчальних закладів, що об'єднуватиме разом батьків, освітян, представників громадських організацій та усіх, хто відстоює принципи рівності та справедливості.

 

Більш детально Ви можете ознайомитись з діяльністю Альянсу USETI відвідавши наш веб-сайт: useti.org.ua 

 

 

 
Свої запитання, коментарі та пропозиції щодо інформаційного бюлетня надсилайте на електронну пошту: useti@useti.org.ua
 
 
 
Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI)
 
вул. Еспланадна, 20 (6 поверх), Київ 01001, Україна
тел.: (380  44)  289  39  52, факс: (380  44)  289  39  21
 
Категория: Новости - Вестник Мечты | Просмотров: 629 | Добавил: rm | Теги: USETI, Alliance Bulletin, #26 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar

Форма входа

Поиск

Новые комментарии

С начала мира

Когда мы вместе
Скрипка, Виолончель, Фортепиано, Хор, Top 40, EDM, Epic Drops, Heavy Bass Bri

Иди к своей мечте 
эмбиент, хард-рок, мощный, эмоциональный, мрачный, глубокий, загадочный


Друзья сайта

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Flag Counter