Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS | ГлавнаяМой профиль | Регистрация | Выход | Вход

Главная » 2015 » Ноябрь » 2 » USETI Alliance Bulletin
19:11
USETI Alliance Bulletin
 

Інформаційний бюлетень Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні пропонує Вам ознайомитись з основними тенденціями сфери вищої освіти в Україні. Ми зробили підбірку матеріалів, які, на нашу думку, найширше ілюструють розвиток освіти в Україні, особливо тих аспектів, що стосуються зовнішнього незалежного оцінювання та кампанії вступу до вищих навчальних закладів.

Протягом жовтня електронні мас-медіа досить активно висвітлювали події, які мали зв'язок з освітою в Україні. Актуальною залишалася тема зовнішнього незалежного оцінювання, обговорювалося власне проведення ЗНО у 2016 році, як системи вступу до ВНЗ, програми, за якими відбудеться ЗНО, терміни проведення. Великого розголосу набуло ЗНО з іноземної мови, вірніше відтермінування у 2016 році його як обов'язкового. Також обговорювалася відміна ЗНО для студентів коледжів. На брифінгу МОН Сергій Квіт представив громадськості новопризначених: заступника Міністра Павла Хобзея та директора Українського центру оцінювання якості освіти Вадима Карандія. Також у жовтні затверджено Умови прийому на навчання до ВНЗ у 2016 році, серед яких є рад новацій.
 
 
ЗНО-2016
 
Після дій Генеральної прокуратури у справі проти Українського центру оцінювання якості освіти, які фактично паралізували роботу Центру та поставили під сумнів якісну підготовку до проведення ЗНО, в українській владі заявили, що одностайно підтримують збереження зовнішнього незалежного оцінювання.
 
Зокрема, за словами заступника глави АП Дмитра Шимківа, усі учасники засідання Національної ради реформ, що відбулося 5 жовтня, одностайно висловилися за збереження зовнішнього незалежного оцінювання.

До складу Національної ради реформ входять президент, прем'єр-міністр, спікер парламенту та інші високопосадовці. Як відомо, владні інститути до цього часу ігнорували неодноразові заклики громадськості та фахівців системи ЗНО щодо впливу на ситуацію навколо Українського центра оцінювання якості освіти.
  
 
 Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк підкреслив на засіданні Національної ради реформ, що «взагалі навіть немає дискусії щодо ЗНО. Воно було, є, і воно буде. Іншої системи вступу до вищих навчальних закладів при цьому складі Кабінету Міністрів не буде».
 
Про це повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Яценюк також зазначив, що закон про вищу освіту є прогресивним і «великим досягненням». «Цей закон ми почали розробляти у 2012 році, ще перебуваючи в опозиції», - наголосив він та додав, що цей процес очолила нинішній голова парламентського комітету з питань освіти й науки Лілія Гриневич та інші співавтори.
  
Цей закон, підкреслив глава Уряду, дав вищим навчальним закладам додаткову автономію, зокрема фінансову - відтепер вони можуть відкривати рахунки в банках, а не лише в Державному казначействі.
Яценюк наголосив, що певні положення цього закону потребують імплементації, в тому числі - в питанні держзамовлень: «Ми це зробимо. Ми впровадимо схему «гроші ходять за дитиною». Нехай отримують ваучер і самі обирають вищий навчальний заклад. Треба відмовлятися від «советщини».
  
«Ми передбачили стимули для кращих студентів. Чим краще ти навчаєшся, тим більшу стипендію отримуєш», - наголосив він. За цим законом також створено агентство з забезпечення якості вищої освіти. «Ми по-іншому не позбудемося ВНЗ, які друкують дипломи», - додав Яценюк і наголосив, що завдяки скороченню неефективних вузів держава зможе «концентрувати фінансові бюджетні ресурси на тому, щоб розвивалися ті, які здатні давати освіту».
  
unian.ua
 
 
Міністерство освіти і науки України звертає увагу, що відповідно до наказу Міністерства від 8 жовтня 2015 року No 1050 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 16 вересня 2015 року No 940», Державна підсумкова атестація з іноземної мови є обов'язковою та проводитиметься з поєднанням зовнішнього незалежного оцінювання у навчальних закладах.
  
З метою підготовки та опрацювання нових тестових завдань ЗНО з іноземної мови для наступного навчального року, Український центр оцінювання якості освіти проводитиме апробацію нового формату тесту. Новий тест з іноземної мови включатиме три види мовленнєвої діяльності, а саме - читання, письмо й аудіювання. У 2017 році державна підсумкова атестація буде повністю суміщена із зовнішнім незалежним оцінюванням.
  
Окрім того, випускники загальних освітніх закладів, для яких ЗНО з іноземної мови є обов'язковим при вступі до вищих навчальних закладів, як у попередні роки, можуть складати цей тест за бажанням.
  
Нагадаємо, що 8 жовтня 2015 року Міністерством освіти і науки України були внесені зміни до наказу від 16 вересня 2015 року No 940 
.
 «Про проведення державної підсумкової атестації учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти у 2015/2016 навчальному році».
  
           
 
Вилучення в Українського центру оцінювання якості освіти комп'ютерної техніки та банку тестових завдань унеможливило розширення сфери проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2016 році. Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки.
 
Зокрема, у Міносвіти повідомили, що враховуючи ситуацію, котра склалась навколо Українського центру оцінювання якості освіти, студенти вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації не складатимуть ЗНО у 2016 році, як це було заплановано відповідним рішенням Колегії МОН влітку цього року.

"У зв'язку з вищезазначеним, виконання пункту 4 рішення Колегії Міністерства освіти і науки України від 03.07.2015 р. протокол 6/6-20 "Про проведення в 2016 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання" у частині, що стосується студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, є неможливим", - констатували у Міністерстві т освіти і науки.
 
  
 
23 жовтня 2015 року у Будинку Уряду відбувся брифінг Міністра освіти і науки України Сергія Квіта.
 
Сергій Квіт представив громадськості новопризначених: заступника Міністра Павла Хобзея та директора Українського центру оцінювання якості освіти Вадима Карандія, які теж взяли участь у брифінгу.
 
Міністр повідомив, що для забезпечення проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) у 2016 році Урядом було виділено 10 мільйонів гривень до кінця 2015 року - на оновлення матеріально-технічної бази УЦОЯО. "Ми дотримуємось усіх строків, і зовнішнє незалежне оцінювання відбудеться", - зазначив Сергій Квіт.
 
Міністр зауважив, що наявна матеріально-технічна база УЦОЯО та регіональних центрів на сьогоднішній день є застарілою, і саме на її оновлення будуть спрямовані урядові кошти. "Також необхідно оновити та сертифікувати програмне забезпечення УЦОЯО. Ті кошти, які ми отримали в цьому році, будуть витрачені на першочергові технічні потреби центру, і вже в бюджет наступного року ми закладатимемо таку суму, яка необхідна для подальшого оновлення обладнання", - пояснив Сергій
Квіт.
 
 kmu.gov.ua
 
 
Обов'язковий для всіх випускників шкіл іспит з іноземної мови у 2016 році буде проведений у формі державної підсумкової атестації. Про це під час брифінгу повідомив міністр освіти і науки Сергій Квіт.
 
Він також повідомив про формулу проведення державної підсумкової атестації з іноземної мови. За словами міністра, в ході іспиту будуть використані письмові завдання, що напрацьовані для зовнішнього незалежного оцінювання та додаткове завдання з аудіювання.

Сергій Квіт зазначив, що така модель проведення випускного іспиту з іноземної мови дозволить підготуватись для обов'язкового іспиту з іноземної мови у формі ЗНО в 2017 році.

 
 
 
Міністерство освіти наказом затвердило перелік предметів, які можна буде здавати на зовнішньому незалежному оцінюванні в 2016 році і визначило час проходження ЗНО. Документ ще не набрав чинності, повідомляє УНН.
 
"Затвердити Перелік навчальних предметів, з яких особи, що виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України в 2016 році, проходитимуть зовнішнє незалежне оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, що додається... Зовнішнє незалежне оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, проводитиметься з 15 березня до 10 липня", - йдеться в наказі No 923 "Деякі питання проведення в 2016 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти".

Наказ Міносвіти прийняли 14 вересня. Він ще не набув чинності. У тексті наказу повідомляться, що "цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування".
 
 

За його словами, відомство активно спілкується зі слідством Глава Українського центру оцінювання освіти Вадим Карандій заявляє, що вилучене у Центру при обшуках обладнання не поверталося. Про це він заявив в ході брифінгу.
 
"Станом на сьогодні все обладнання, яке було вилучено як в українському центрі, так і в Івано-Франківському центрі, знаходиться у органів слідства і не поверталося", - заявив він.
За його словами, відомство активно спілкується зі слідством.
Раніше повідомлялося, що Директором Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) призначений Вадим Карандій. Повідомлялося, що в УЦОЯО буде частково змінено кадровий склад, зокрема серед IT-співробітників.
 
Нагадаємо, в липні генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що керівництво УЦОЯО підозрюється у зловживанні службовим становищем. Було відкрито кримінальне провадження, в рамках якого проведено низку обшуків. На час розслідування керівник УЦОЯО Лікарчук був відсторонений від посади.
 

ua.112.ua
 
 
У 2016 році для вступу до вищого навчального закладу (ВНЗ) абітурієнти подають сертифікати ЗНО лише 2016 року.

 
Кожен учасник ЗНО  має право скласти тести не більш як із чотирьох навчальних предметів з переліку: Українська мова і література, Історія України, Математика, Біологія, Географія, Фізика, Хімія, Англійська мова, Іспанська мова, Німецька мова, Російська мова, Французька мова.
 
Програми зовнішнього незалежного оцінювання із усіх предметів розміщені в розділі «Підготовка до ЗНО». Переклад завдань сертифікаційних робіт зовнішнього незалежного оцінювання 2016 року з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії буде здійснено кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською та угорською мовами. 
 
Державна підсумкова атестація з української мови, історії України та математики
Для усіх випускників старшої школи загальноосвітніх навчальних закладів 2016 року результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури зараховуватимуться як оцінки за державну підсумкову атестацію, що визначатимуться на основі кількості балів, набраних за виконання завдань лише з української мови. Як оцінки за державну підсумкову атестацію зараховуватимуться й результати зовнішнього незалежного оцінювання з математики або історії України (період ХХ - початок ХХІ століття).


testportal.gov.ua
 
 
Вступна кампанія - 2016
 
 
Міністерством освіти і науки затверджені
Також наказом МОН затверджено Перелік спеціальностей, прийом на навчання за якими здійснюватиметься з урахуванням рівня творчих та/або фізичних здібностей вступників та Порядок подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі в 2016 році. У Міністерстві освіти і науки, звертають увагу абітурієнтів та зацікавлених осіб на низку особливостей Умов прийому на навчання до вишів в 2016 році.

Зокрема, вперше Умови прийому до ВНЗ України охоплюють ступені молодшого бакалавра та доктора філософії, а набір на освітньо-кваліфікаційні рівні вищої освіти молодшого спеціаліста та спеціаліста в 2016 році відбуватиметься в останнє. Набір студентів до ВНЗ на всі ступені та освітньо-кваліфікаційні рівні у 2016 році буде здійснюватись за новим єдиним Переліком галузей та спеціальностей, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року No 266.

Також закон "Про вищу освіту" передбачає деякі зміни моделі держзамовлення, згідно з якими МОН визначатиме загальну кількість бюджетних місць за спеціальностями та спеціалізаціями окремих спеціальностей. У свою чергу, вищі навчальні заклади встановлюватимуть мінімальні та максимальні обсяги вступників, які вони можуть і готові прийняти. Розподіл вступників по ВНЗ, з урахуванням їх пріоритетів, здійснюватиме Єдина державна електронна база з питань освіти.
  
 
 
Міністерством освіти і науки розроблено Умови прийому до вищих навчальних закладів України в 2016 році. Текст проекту документа у своєму Facebook оприлюднив міністр освіти і науки Сергій Квіт.  

Документ містить ряд новацій, які після їх громадського обговорення, можуть стати нормами, що встановлять правила вступної кампанії у 2016 році.

Зокрема, проектом документа передбачено, що абітурієнти, які вступатимуть до українських вишів для здобуття ступенів молодшого бакалавра, бакалавра, а також магістра і спеціаліста медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань, на основі повної загальної середньої освіти на денну форму навчання, подаватимуть заяви про вступ тільки в електронній формі.

Загалом, абітурієнти матимуть можливість подати до п'ятнадцяти заяв на п'ять спеціальностей, на яких передбачено прийом за державні кошти. Подання заяв в електронній формі на освітні програми, на яких не передбачається прийому за державні кошти, обмежуватиме не буде.

Усі інші категорії вступників зможуть подавати заяви тільки в паперовій формі. Вони подаватимуть заяви не більше ніж до п'яти вищих навчальних закладів України та не більше ніж три заяви у кожному з них.
    
 
ua.112.ua
 
Випускники шкіл вступатимуть до вишів за укрупненим переліком спеціальностей і вперше зможуть подати документи на молодшого бакалавра.
 



Цьогорічні одинадцятикласники та їхні батьки дедалі частіше замислюються над вступом до вищих навчальних закладів. Тим паче у 2016 році на абітурієнтів чекає чимало змін. Нещодавно Міністерство освіти і науки затвердило нові Умови прийому до вишів.
 
Пробне ЗНО  відбудеться. Найперше, що цікавить випускників, яким чином відбуватимуться державна підсумкова атестація та зовнішнє незалежне оцінювання. Адже ще влітку слідчі органи міліції вилучили в Українського центру оцінювання якості освіти сервери з базою даних. Їх не повернуть до завершення всіх процесуальних дій. Поки що правоохоронці дозволили керівництву центру копіювати інформацію, яка зберігається на вилучених серверах. Тож ЗНО-2016 відбудеться: і пробне, і звичайне.
 
«Пробне тестування проведемо як  зазвичай, - запевняє «УК» новопризначений директор УЦОЯО Вадим Карандій. - Адже проведення пробного ЗНО забезпечують регіональні центри. Ми ще не можемо назвати точні дати, коли стартуватиме реєстрація. Розробляємо проект наказу. Втім фактично місяці на півтора-два старт кампанії затягнеться у зв'язку з подіями навколо центру та зміною керівника». Конкретні дати початку реєстрації на пробне та звичайне ЗНО Вадим Анатолійович обіцяє озвучити за два тижні.
 
 
Категория: Новости - Вестник Мечты | Просмотров: 794 | Добавил: rm | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar

Форма входа

Поиск

Новые комментарии

С начала мира

Когда мы вместе
Скрипка, Виолончель, Фортепиано, Хор, Top 40, EDM, Epic Drops, Heavy Bass Bri

Иди к своей мечте 
эмбиент, хард-рок, мощный, эмоциональный, мрачный, глубокий, загадочный


Друзья сайта

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Flag Counter