Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS | ГлавнаяМой профиль | Регистрация | Выход | Вход

Главная » 2015 » Апрель » 30 » USETI Alliance Bulletin
17:35
USETI Alliance Bulletin
Квітень 2015
Альянс Програми сприяння зовнішньому
тестуванню в Україні
 
 
 

У квітні засоби масової інформації досить активно висвітлювали питання зовнішнього незалежного оцінювання та вищої освіти. Обговорювалося питання вступної кампанії та ЗНО. Не перестає бути актуальною тема реформи вищої освіти, висвітлено скасування Кабінетом Мністрів України обов'язкового відпрацювання для випускників. Особливо інтенсивно обговорювалися зміни до Закону України "Про вищу освіту". Відтепер цим законом розширено перелік умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів, передбачено, за відповідних умов, можливість повторно безоплатно здобувати вищу освіту громадянами України, а також удосконалено механізм розміщення державного замовлення.   

   

 



 
 
ЗНО-2015
 

 На цьому наголосив Міністр освіти і науки під час прес-конференції на тему «Виклики і перспективи вступної кампанії та ЗНО 2015», що відбулася 1 квітня 2015 року в Міністерстві освіти і науки України.

    

У прес-конференції також взяли участь перший заступник Міністра освіти і науки Інна Совсун та директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. Міністр освіти і науки Сергій Квіт, звертаючись  до вступників та батьків, підкреслив, що цьогорічна вступна кампанія відрізнятиметься від попередніх - більшою структурованістю, прозорістю та буде зрозумілішою для абітурієнтів.

 

Міністр наголосив, що сьогодні, через внесення законопроекту, зареєстрованого під номером 2335 у Верховній Раді України народним депутатом Олександром Співаковським, виникла загроза самій системі зовнішнього незалежного оцінювання. «Ми не можемо допустити, щоб абітурієнти знаходились в нерівних умовах. Подібні рішення перевішують ідею зовнішнього незалежного оцінювання, яка була створена для максимально чесного, прозорого і зрозумілого вступу до ВНЗ», - підкреслив Міністр.  

 

 

mon.gov.ua 

 

Пороговий бал визначать після здачі предмета. Цього року абітурієнти здаватимутьЗНО за новими правилами.

 

 

 

Тестування розпочнеться 24 квітня. Перший тест - з української мови та літератури. На тести-2015 вже записалися 288 977 осіб. Цього року школярам доведеться заздалегідь визначитися з вузом, куди вони планують вступати, а також набагато ретельніше готується до оцінювання.

 

ТЕСТ. Здати можна буде 4 предмети з 12 (зі списку минулого року прибрали всесвітню історію та літературу, але додали іноземні мови). А результати тестів тепер оцінюватимуть за принципом "склав/не склав", зазначає міністр освіти Сергій Квіт. Через проведення ЗНО випускникам шкіл мають полегшити можливість в'їзду та виїзду з зони АТО. Про це пiд час брифінгу повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський, передає УНН.  

 

 

segodnya.ua
 

Міністерство освіти і науки прагне зробити процес ЗНО більш прозорим. МОН планує розміщувати результати ЗНО в Інтернеті.

 

 

 

Директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук заявив, що тепер абітурієнти за допомогою Інтернету зможуть дізнатись про результати своїх відповідей.

"І випускники, і їх батьки, і інші "експерти" зможуть переконатися у правильності чи неправильності відповідей при складанні тесту ЗНО на персональних сторінках абітурієнтів, відкритих на сайті Українського центру оцінювання якості освіти", - заявив Лікарчук.

 

За його словами, одразу після завершення перевірки робіт, кожен абітурієнт на своїй персональній сторінці на сайті УЦОЯО зможе побачити результати свого оцінювання: зауваження, виправлення, підкреслення.

Також можна буде затребувати відскановані завдання з математики та з інших предметів. "Жоден запит не залишиться без відповіді, - повідомив Лікарчук, - приховувати нам нічого".


 
dt.ua
 

Шкільний атестат втратив вагу у конкурсному балі абітурієнтів. Якщо раніше він додавав до загальної суми четверту частину балів, то тепер - лише 10 відсотків.

 

 

Цю новацію цьогорічної вступної кампанії озвучив у Львові директор Українського центру зовнішнього оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук, передає кореспондент Укрінформу.

 

"Цьогорічний конкурсний бал становитиме не 800, а 200. Якщо у попередні роки абітурієнт міг набрати максимально 800 балів (три предмети плюс атестат), то тепер кожен виш у правилах прийому визначив важливість предмету, залежно від своєї специфіки. При цьому значно зменшилась вага шкільного атестата - до 10 відсотків, а деякі виші, користуючись правом своєї автономії, звели цей показник до мінімуму", - зазначив Лікарчук.

 

  

ukrinform.ua 

 

У 2015 році Український центр оцінювання якості освіти вніс чимало змін до традиційної процедури складання ЗНО. Від тепер по-новому обраховують результати, а також з'явилися тести із поглибленим рівнем складності з двох предметів.

 

Про найголовніші нововведень, які потрібно знати кожному абітурієнту розповів директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

1. Завдання ЗНО єдині та однакові для всіх. Тестові завдання однакові для всіх українських абітурієнтів. Для національних шкіл завдання перекладуть їхніми мовами.

2. Скасували ЗНО із двох предметів. Український центр оцінювання якості освіти у 2015 році відмовився від проведення ЗНО з світової літератури та всесвітньої історії. Своє рішення аргументували тим, що дуже мало абітурієнтів виявляють бажання складати ці дисципліни.

3. Сертифікати ЗНО за минулі роки не діють. З 2015 року вступати до вищих навчальних закладів можна лише за результатами зовнішнього незалежного оцінювання поточного року. Сертифікати попередніх років не розглядатимуть.

 

 

 
Проте варто наголосити, що визначений поріг дійсний лише для результатів саме цього пробного тестування.

Порогові бали визначатимуть щоразу після проведення ЗНО з кожного предмета. На цьому наголосив Ігор Лікарчук, директор Українського центру оцінювання якості освіти, на своїй сторінці у Фейсбуці.

"В УЦОЯО завершили визначення порогового балу "склав/не склав" за результатами пробного тестування з української мови та літератури. Таким порогом 80 експертів, які працювали в Києві, Одесі, Харкові, Львові, Дніпропетровську, Херсоні, Вінниці, Івано-Франківську, Словянську, назвали 35 балів. Поріг не здолали 10,9 % тих, хто взяв участь у пробному тестуванні та надіслав свої результати до УЦОЯО.


pedpresa.ua
 

Міністерством освіти і науки затверджено Порядок визначення результатів зовнішнього незалежного оцінювання, яким визначено організаційно-технологічні засади, єдині вимоги до визначення результатів тестування та процедуру визначення результатів зовнішнього оцінювання.

 

Документом передбачено, що визначення результатів зовнішнього оцінювання з кожного предмета відбуватиметься поетапно. Після проведення тестування буде здійснюватися ухвалення ключів відповідей та схем оцінювання завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю. Після цього здійснюватиметься експертна оцінка завдань сертифікаційної роботи та підготовка висновків щодо порога "склав/не склав".

 

Наступний етап визначення результатів ЗНО передбачає проведення комп'ютерної обробки закодованих сертифікаційних робіт та перевірку екзаменаторами завдань відкритої форми з короткою або розгорнутою відповіддю.

 


Після цього відбуватиметься підготовка інформації про висновки регіональних експертних груп щодо порога "склав/не склав", ухвалення рішення про встановлення порога "склав/не склав" та таблиці за шкалою 100 - 200 балів.

 

osvita.ua 

Загальна явка для проходження зовнішнього незалежного оцінювання по Україні склала майже 95% від кількості тих, хто зареєструвався для проходження тестів. У Міністерстві освіти України тріумфують - це кращий показник, ніж минулого року.
 

 

24 квітня завершилося ЗНО з української мови та літератури. У них взяло участь 94,5% учнів випускних класів шкіл по Україні з тих, які попередньо зареєструвалися для проходження ЗНО.

"95% явки на ЗНО! По Донбасу - 94%! Це кращий показник ніж минулого року на пару відсотків", - радіє перший заступник Міністра освіти України Інна Совсун.

 

Щоправда, не обійшлося без порушень - працівники освіти, які слідкували за проведенням ЗНО, неодноразово фіксували спроби випускників скористатися мобільними телефонами.

"По Дніпропетровській області, наприклад, за оперативною інформацією - 40 чоловік! Не робіть таких дурниць, бо за це автоматично виводять з пункту тестування. Краще отримати результат на пару балів нижчий, ніж чекати наступного року!" - повідомляє замміністра.


 
 

 Спостерігачі відзначають, що цьогорічні особливості зовнішнього незалежного оцінювання загалом не вплинули на підготовку та проведення тестування, а в окремих випадках - фіксують їхню ефективність.

 
Загальні висновки за результатами спостереження за ЗНО з української мови та літератури. Tестування з української мови та літератури, яке цього року було обов'язковим для усіх випускників загальноосвітніх навчальних закладів, пройшло більш дисципліновано порівняно з попередніми роками. Оскільки його результати зараховуються як державна підсумкова атестація, а також є обов'язковими для вступу до вищих навчальних закладів, явка учасників збільшилася.  

 

Сприяв цьому також факт централізованого довезення учнів шкіл до пунктів тестування - особливо це стосується учасників із сіл, які проходили ЗНО у районних центрах та невеликих селищах. Також спостерігачі відмічають зменшення кількості абітурієнтів, які прийшли на пункт тестування без обов'язкових документів: сертифіката, паспорта чи запрошення-перепустки. Пояснюємо цю особливість тим, що реєстрація учасників на ЗНО проходила у загальноосвітніх навчальних закладах, представники яких пізніше відповідали і за явку учнів у пункти тестування. За свідченнями спостерігачів мережі ОПОРА, які вели спостереження на пунктах тестування, явка учасників в районних центрах є вищою, ніж в обласному. Як позитив, також необхідно відзначити значне зменшення кількості запізнень абітурієнтів.



oporaua.org
 

До уваги абітурієнтів, які складали тест із української мови і літератури
24 квітня 2015 року

 

 

Відповідно до вимог чинних нормативних документів, 24 квітня відбулося засідання Комісії Українського центру оцінювання якості освіти з визначення правильних відповідей на завдання тесту з української мови і літератури.

 

Після оголошення рішення Комісії до Українського центру оцінювання якості освіти надійшла велика кількість звернень про незгоду із затвердженими результатами відповідей на завдання номер 29, 30, 31, 32, 33. Зважаючи на це, надаємо таке роз'яснення. Комісія сформована з досвідчених і висококваліфікованих фахівців, які працюють у загальноосвітніх навчальних закладах, університетах, наукових і методичних установах. Лише члени Комісії уповноважені визначати правильність відповідей на завдання тесту.

 
pedpresa.ua
 
Вступна кампанія - 2015
 

Освітні експерти наголошують, що порівнювати результати зовнішнього оцінювання, які отримають учасники цьогорічного ЗНО, з результатами тестування, які були проведені у минулих роках фактично неможливо.

 

А прийняття законопроекту, що дозволить використовувати при вступі сертифікати ЗНО минулих років приведе до дестабілізації вступної кампанії. Про це йшлося під час брифінгу, присвяченому загрозам цьогорічної вступної кампанії в ході якого виступили експерти Реанімаційного пакету реформ, голова Комітету ВР з питань науки і освіти та директор УЦОЯО.

 

За словами голови профільного парламентського комітету Лілії Гриневич, зміни, що відбулися у системі ЗНО останнім часом були спрямовані на підвищення об'єктивності оцінювання під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

Водночас, вона зазначила, що ті зміни, які були внесені попередніми очільниками Міністерства освіти і науки призводили до пониження об'єктивності оцінювання, оскільки порівняння та зарахування сертифікатів різних років є неможливим у зв'язку із поки що неналагодженою методикою створення співмірних за складністю тестів
 
 

До завершення навчального року кількість вищих навчальних закладів в Україні стане меншою на 60 ВНЗ та відокремлених структурних підрозділів.  

 

 

Відповідне рішення було прийняте за результатами чергового засідання Акредитаційної комісії, що відбулося у Міністерстві освіти і науки 31 березня 2014 року. За повідомленням Міністерства освіти і науки, розміщеному на сторінці відомства у Facebook, в ході засідання було розглянуто акредитацію 242 спеціальностей у вишах, 99 справ щодо ліцензування, також прийняті рішення стосовно атестації та ліцензування у професійно-технічних навчальних закладах, щодо змін ліцензованих обсягів, продовження термінів дії ліцензій та сертифікатів.

 

Як зазначають в освітньому відомстві, експерти на підставі листа МОН номер 1/9-616 від 28.11.2014 вивчили акредитаційні матеріали, що зберігаються у архіві АКУ, та іншу публічну інформацію відносно 53-х ВНЗ та відокремлених структурних підрозділів ВНЗ різних форм власності та підпорядкування.

 

 

 

osvita.ua 

Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI)
 
вул. Еспланадна, 20 (6 поверх), Київ 01001, Україна
тел.: (380  44)  289  39  52, факс: (380  44)  289  39  21

 

Категория: Новости - Вестник Мечты | Просмотров: 752 | Добавил: rm | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar

Форма входа

Поиск

Новые комментарии

С начала мира

Когда мы вместе
Скрипка, Виолончель, Фортепиано, Хор, Top 40, EDM, Epic Drops, Heavy Bass Bri

Иди к своей мечте 
эмбиент, хард-рок, мощный, эмоциональный, мрачный, глубокий, загадочный


Друзья сайта

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Flag Counter