Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS | ГлавнаяМой профиль | Регистрация | Выход | Вход

Главная » 2014 » Январь » 16 » USETI Alliance Bulletin
00:33
USETI Alliance Bulletin

Інформаційний бюлетень Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні пропонує Вам ознайомитись з основними тенденціями сфери вищої освіти в Україні. Ми зробили підбірку матеріалів, які, на нашу думку, найширше ілюструють розвиток освіти в Україні, особливо тих аспектів, що стосуються зовнішнього незалежного оцінювання та кампанії вступу до вищих навчальних закладів.


У грудні попри насиченість політичних подій, українські ЗМІ акцентували увагу і на новини освітньої сфери. 
Багато уваги було приділено початку реєстрації на ЗНО-2014 та нововведенням УЦОЯО та МОН пов'язані із тестуванням. Одним із ключових питань, що активно розглядались експертами, була пропозиція міністра Табачника відкрити доступ до банку тестових завдань Українського центру з української мови, як пілотної інновації ЗНО. 
Крім цього немало уваги було прикуто навколо формування бюджету сфери освіти на 2014 рік та обговорення підсумків головних подій української освіти за рік, що минув.

Новини від Альянсу

На засіданні семінару, проведеному 24 грудня  2013 року, було розглянуто проблему забезпечення якості вищої освіти. 

 

 

 

 

 

На засіданні семінару, проведеному 24 грудня  2013 року, було розглянуто проблему забезпечення якості вищої освіти. З доповідями виступили президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики Тарас Фініков, та, директор науково-методичного центру організації навчального процесу Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Андрій Гожик. 

 

За результатами обговорення доповідей учасники в основному погодилися з такими висновками:

  • передбачені законодавством України механізми забезпечення якості освіти є неефективними, а нерідко і шкідливими для сучасної освіти;
  • для забезпечення якості вищої освіти необхідна здорова і справедлива конкуренція на ринку освітніх послуг і оздоровлення ринку праці;
  • важливим елементом системи забезпечення якості освіти має стати незалежне оцінювання результатів навчання;
  • система зовнішнього забезпечення якості вищої освіти повинна мати достатню ступінь автономії, бути незалежною від конкретних ВНЗ та від Уряду;
  • для створення умов для забезпечення якості вищої освіти потрібно кардинально реформувати законодавство про освіту, зокрема, підвищити автономні права вищих навчальних закладів.

Альянс USETI

ЗНО-2014
У відкритий доступ будуть викладені варіанти завдань з найбільш популярного предмету - української мови та літератури. Про це міністр освіти і науки Дмитро Табачник заявив під час "прямої лінії" в газеті "Урядовий кур'єр"

"Думаю, що цього року ми один з предметів ЗНО зробимо відкритим. Готуючись до проходження у 2014 році тесту з української мови та літератури, найбільш масового, учасники зовнішнього незалежного тестування зможуть скористатися завданнями, які знаходяться в банку тестових завдань", - розповів міністр.
 
 
Цьогорічним вступникам під час святкування різдвяних свят не варто забувати про зовнішнє незалежне оцінювання. Адже з 3 січня розпочалась реєстрація на основну сесію ЗНО-2014 і триватиме вона до 5 березня.

Незважаючи на те, що в абітурієнтів є два місяці для вибору предметів та оформлення усіх відповідних документів, зволікати із цією процедурою не варто, адже, як свідчить практика, наприкінці лютого працівникам регіональних центрів доводиться опрацьовувати до двох тисяч заяв за день. Вчасно зареєструвавшись, абітурієнт заздалегідь отримає сертифікат та інформаційний бюлетень, у якому розписані всі правила проходження ЗНО.
 
lvivpost.net

У місті Лева розпочалася соціальна акція, яка має на меті якісно і головне безкоштовно підготувати одинадцятикласників до вступу-2014. 

  

  

  

Це - "Соціальний репетитор". Студенти старших курсів та викладачі вишів безоплатно займатимуться з випускниками - дітьми із багатодітних чи малозабезпечених сімей - і готуватимуть їх до ЗНО.  

 

Міністром освіти і науки затверджені Пріоритетні напрями роботи Державної інспекції навчальних закладів України на 2014 рік. 
 
 
 
За повідомленням прес-служби МОН, відповідно з зазначеним документом, у 2014 році основна увага Державної інспекції зосереджуватиметься на діяльності з удосконалення системи зовнішнього оцінювання якості освіти, її нормативно-правового забезпечення. Напрями реформування ЗНО не уточнюються. 

osvita.ua 
Вступна кампанія - 2014

Вступна кампанія до ВНЗ, по суті, не закінчується ніколи: ще недавно експерти підбивали підсумки цьогорічного вступу, а вже кілька тижнів тому Міністерство юстиції затвердило нові Державні умови вступу до вищих начальних закладів України в 2014 році. 

 

 

До кінця цього року всі ВНЗ, незалежно від форми власності та підпорядкування, мають затвердити свої правила прийому. Як стверджує міністр освіти і науки Дмитро Табачник, який відповідав на дзвінки читачів "Урядового Кур'єра" під час "прямої лінії", в умовах вступу особливих змін не відбулося. 

 

osvita.org.ua

 

3 січня в Україні стартувала вступна компанія 2014 року. До 5 березня абітурієнти матимуть можливість зареєструватися для проходження ЗНО. Без цього вони ризикують "пролетіти" повз ВНЗ в нинішньому році.

 

Журналіст , яка не так давно ще й сама була абітурієнткою, розповідає про підводні камені вступного марафону.


uanews.dp.ua

У Міністерстві освіти працює консультативний телефон для студентів, які складають зимову сесію

 

 

 

 

На час екзаменаційної сесії у вищих навчальних закладах країни у Міністерстві освіти і науки працюватиме консультативний телефон для студентів та викладачів, відповідний наказ підписаний міністром освіти і науки. 

 

osvita.ua

Вища освіта

Робоча група з виконання Національного плану дій підбила підсумки роботи Міносвіти у 2013 році
 
 
 
 
 
Під головуванням першого заступника міністра освіти і науки Євгена Суліми відбулося засідання робочої групи з виконання Національного плану дій Президента України на 2013 рік щодо впровадження економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" за напрямом "Реформа освіти та розвиток науково-технічної сфери".

osvita.ua


Експерти освітньої галузі України підвели підсумки 2013 року та презентували ТОП-10 подій сфери освіти.

 

 

 

Неурядова організація «Центр тестових технологій і моніторингу якості освіти» разом із інтернет-порталом «Освітня політика» (www.education-ua.org) у період із 15 до 30 грудня провели експертне опитування «Освіта України 2013. ТОП-10», під час якого керівникам закладів освіти різних типів, представникам громадських організацій, науковцям, представникам батьківської спільноти пропонувалося визначити 10  найбільш значущих (як у позитивному, так і в негативному аспектах) подій в освіті України, що відбулися в  2013 році.

 

education-ua.org

Фінансування освіти і науки: Бюджет-2014
 

Аналіз державного бюджету на 2014 рік, проведений Центром дослідження суспільства, засвідчив падіння видатків на освіту і науку як частки від загальнодержавних видатків. Таким чином, влада вкотре доводить, що її заяви про важливість розвитку освіти і науки не збігаються з реальними діями.

 

Видатки на проведення зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) планується скоротити на 4,6%, що приблизно відповідатиме зменшенню кількості випускників. Проте Український центр оцінювання якості освіти вочевидь знову не отримає гроші на конче необхідне окреме приміщення, задекларована вартість якого складає 17,5 млн. грн. Окрім того, високотехнологічний характер ЗНО вимагає суттєвих вкладень в постійне оновлення обладнання (комп'ютерного, друкарського), проте грошей на це не передбачається.

 

cedos.org.ua

Євромайдан робить покоління ЗНО
 

Євромайдан називають протестами ровесників незалежності. Частково це так - ровесники незалежності зараз є студентами старших курсів. Та окрім цього їх ще можна назвати поколінням ЗНО (зовнішнього незалежного оцінювання).

 
Логічні зв'язки у свідомості цих дітей працюють по-іншому. Багато з тих, кому зараз 30 і більше, скажуть, що для вступу потрібно побудувати такий ланцюг: «заплатив за навчання - вчишся» або «дав хабаря - вчишся», тобто ланцюги «багато працювати», «мати гарні результати» тут присутні опосередковано, неявно, можливо, як додатковий бонус, або якщо присутні, то не для всіх. Водночас теперішні першокурсники, та й друго- й третьокурсники знають, що працює інша система: «важко попрацював рік - здав ЗНО - набрав гарні бали - вчишся де хочеш». Чи не вперше за багато років студентство з юності знає, що важка праця, наполегливість і зусилля - обов'язкова передумова для бажаного результату. А система вищої школи ще не встигла вбити у них ці спогади.
 
tyzhden.ua
Міжнародний досвід
  Забезпечення якості та великомасштабна реформа освіти: Уроки для Чилі
Альянс USETI за підтримки журналу ТІМО презентує рубрику "Міжнародний досвід". Кожного номеру ми намагатимемось ознайомити Вас, шановні підписники, щодо досвіду інших країн в сфері вищої освіти. 
 
Цього разу пропонуємо Вам ознайомитись із статтею щодо забезпечення якості освіти та реформи освітньої системи у Чилі, підготовлену на основі Підсумкового звіту міжнародного семінару "Моделі регулювання та системи забезпечення якості освіти"(Сантьяго, 2006). 
 

timo.com.ua
Про Альянс USETI

Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI) є проектом глобального розвитку Агентства США з міжнародного розвитку. 

 

Метою Альянсу є зміцнення інституційних спроможностей української національної системи тестування та її компонентів, підтримка вдосконалення законодавчих та регулятивних засад для розвитку доступної якісної освіти, а також ефективна підтримка громадськості.

Основним завданям Альянсу є створення коаліції підтримки незалежного тестування, як прозорого інструменту вступу до вищих навчальних закладів, що об'єднуватиме разом батьків, освітян, представників громадських організацій та усіх, хто відстоює принципи рівності та справедливості.

 

Більш детально Ви можете ознайомитись з діяльністю Альянсу USETI відвідавши наш веб-сайт: useti.org.ua

 

 

Свої запитання, коментарі та пропозиції щодо інформаційного бюлетня надсилайте на електронну пошту: useti@useti.org.ua

Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI)

вул. Еспланадна, 20 (6 поверх), Київ 01001, Україна
тел.: (380  44)  289  39  52, факс: (380  44)  289  39  21

Просмотров: 856 | Добавил: rm | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar

Форма входа

Поиск

Новые комментарии

С начала мира

Когда мы вместе
Скрипка, Виолончель, Фортепиано, Хор, Top 40, EDM, Epic Drops, Heavy Bass Bri

Иди к своей мечте 
эмбиент, хард-рок, мощный, эмоциональный, мрачный, глубокий, загадочный


Друзья сайта

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Flag Counter