Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS | ГлавнаяМой профиль | Регистрация | Выход | Вход

Главная » 2013 » Декабрь » 13 » USETI Alliance Bulletin
20:41
USETI Alliance Bulletin

Інформаційний бюлетень Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні пропонує Вам ознайомитись з основними тенденціями сфери вищої освіти в Україні. Ми зробили підбірку матеріалів, які, на нашу думку, найширше ілюструють розвиток освіти в Україні, особливо тих аспектів, що стосуються зовнішнього незалежного оцінювання та кампанії вступу до вищих навчальних закладів.


У листопаді українськими ЗМІ досить активно обговорювались положення затверджених МОН Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2014 році. Актуальним й надалі залишається питання чи зміниться система вступу до ВНЗ у наступному році через виключення положення з документа положень щодо Інформаційної системи конкурс.
Крім цього 12 листопада МОН розпочало моніторинг якості освіти учнів п'ятих та десятих класів середніх шкіл України, що також потрапило в коло зацікавлення експертів та медіа. 
"Відлунням" подій попередніх місяців є обговорення питань, що розглядались під час парламентських слухань 23 жовтня.


Новини від Альянсу

Третього грудня 2013 року у приміщенні Американських Рад з міжнародної освіти в Києві відбулась Тринадцята Нарада партнерів Альянсу USETI (Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні). 

 

 

Участь у нараді взяли представники Міністерства освіти і науки України, Українського центру оцінювання якості освіти, Агентства Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку та інші партнери Альянсу.

 

Альянс USETI

   

Засідання семінару, проведене 12 листопада  2013 року, було присвячене проблемі фінансування освіти. 

 

 

З доповідями виступили І.Жиляєв, професор Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут», доктор економічних наук, та М. Савчин, доцент Ужгородського національного  університету, кандидат юридичних наук. 

 

Учасники обговорили проблеми фінансування середньої та вищої освіти в Україні.

В доповідях основну увагу було зосереджено на таких питаннях:

  • стан фінансування освіти в Україні;
  • моделі фінансування освіти в різних державах світу;
  • моделі фінансування вищої освіти в країнах Східної Європи;
  • правове регулювання фінансування освіти;
  • фінансова автономія вищих навчальних закладів як основа академічної автономії.
Альянс USETI
 
ЗНО-2014
 
Міністерством освіти і науки затверджено програми зовнішнього незалежного оцінювання, відповідно до яких будуть розроблені тестові завдання для проведення тестування абітурієнтів у 2014 році. 

Відповідним наказом відомства затверджено 14 програм ЗНО з навчальних предметів, що є конкурсними при вступі до вищих навчальних закладів на основі повної загальної середньої освіти, зокрема:з української мови і літератури, світової літератури, географії, біології, математики, фізики, хімії, історії України, всесвітньої історії, чотирьох іноземних мов, а також російської мови.
 
osvita.ua

Реєстрація учасників зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться 3 січня і триватиме аж до 5 березня включно. За цей час охочі писати тести  мають подати свої заявки на участь.

 

Саме ЗНО розпочнеться 3 червня і триватиме до 27 числа. Про це йдеться в календарному плані зовнішнього оцінювання. Учасники ЗНО мають можливість обрати чотири предмети, з яких бажають складати тести. Усього їх 12.

 

pedpresa.com.ua 
Нещодавно в Верховній Раді відбулися парламентські слухання щодо якості та доступності середньої освіти, стану і шляхів її поліпшення. З цього приводу журналісти програми «Власний погляд» на телеканалі «Рада» поспілкувалися з народним депутатом Лілією Гриневич.

«Якщо школа є в бідному мікрорайоні або селі, де батьки не мають грошей підтримати школу так як батьки з благопристойного району, які заробляють достатньо - ця різниця між школами все більше і більше поглиблюється. Різницю видно і з результатів зовнішнього незалежного оцінювання. Це, фактично, сьогодні єдиний об'єктивний вимірник результатів навчання. Якщо подивитися на результати ЗНО, ми спостерігаємо кричущу невідповідність між результатами дітей з села і міста», - наголошує Лілія Гриневич.
 
svobodaslova.in.ua
Компанія Яндекс запустила новий онлайн-сервіс за допомогою якого українські школярі перевірити свої знання та потренуватися перед зовнішнім незалежним оцінюванням (ЗНО).
 

 

На сайті zno.yandex.ua розміщені онлайн-тести, які можна проходити в будь-який зручний час, не виходячи з дому, українською та російською мовами. На сервісі є 61 варіант ЗНО з усіх 14 предметів. Усі завдання взято з офіційних варіантів ЗНО, підготованих Українським центром оцінювання якості освіти у 2010-2013 роках. На сервісі представлено всі предмети, з яких проводиться тестування.


zaxid.net 
Вступна кампанія - 2014
 

Міністерством освіти і науки оприлюднено Умови прийому до вищих навчальних закладів України в 2014 році. Документ є обов'язковим для вищих навчальних закладів незалежно від форм власності та підпорядкування.

Вступна кампанія 2014 року розпочнеться 1 липня. Прийом заяв від вступників на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти закінчиться о 12.00 годині 31 липня.
 
Абітурієнти, яким необхідно буде проходити співбесіду, складати вступні екзамени або проходити творчі конкурси мають подати документи до 18.00 годині 19 липня.

osvita.ua

11 листопада 2013 року на веб-сайті Міністерства освіти і науки було оприлюднено затверджений текст Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2014 році. 

 

Аналізуючи відповідний документ ОПОРА зробила висновок про те, що Міністерство освіти і науки не внесло жодних суттєвих новацій до Умов прийому, щоб зробити вступну кампанію наступного року більш прозорою і зрозумілою.

 

Проблема штучного рейтингового списку жодним чином не вирішиться, а відсутність визначених інформаційних систем, які будуть проводити інформування громадськості про хід вступної кампанії за даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти, може стати однією з найбільших загроз для прозорості та чесності вступної кампанії.

 

oporaua.org


Днями Міністерство освіти і науки затвердило умови прийому до вищих навчальних закладів 2014 року. Не пізніше 25 листопада узгодити й оприлюднити власні вимоги мають усі ВНЗ країни. 

 

Чи будуть правила гри однаковими для всіх, чи спрацьовуватиме оурелівське «усі коні рівні, але декотрі рівніші» - намагалися передбачити під час круглого столу, організованого фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва». 

 

Перша заспокійлива новина - Зовнішнє незалежне оцінювання залишається головною підставою для вступу. Однак для «особливо обдарованих» шпаринки в правилах знайти все-таки можна. 

 

golos.com.ua


З наступного року Міносвіти діятиме ще більш вимогливо до керівників вищих навчальних закладів 
 
За оперативними даними Міністерства внутрішніх справ у третині областей було задокументовано 15 фактів вимагання й отримання незаконних вигод за сприяння у вступі та зарахуванні до вищих навчальних закладів. Про це повідомив перший заступник міністра освіти Євген Суліма під час регіональної наради з проректорами та відповідальними секретарями приймальних комісій вищих навчальних закладів.

osvita.ua
Вища освіта


Кабінет Міністрів прийняв рішення про подання на ратифікацію Верховною Радою України Угоди про створення загального науково-технічного простору держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав від 3 листопада 1995 року.

 

Зазначимо, що рішенням глав урядів СНД від 18 жовтня 2011 року затверджено Міжнародну програму інноваційного співробітництва держав-учасниць СНД на період до 2020 року. Виконання Програми є важливим і актуальним для України, оскільки вона спрямована на активізацію інноваційної діяльності, модернізацію інноваційної інфраструктури, що в результаті забезпечить економічне зростання та підвищення добробуту громадян.

 

pedpresa.org.ua 

МОН оприлюднив проект Закону про статуси ВНЗ
 

Міністерство освіти і науки України повідомляє про оприлюднення 29 листопада 2013 року на офіційному веб-сайті Міністерства освіти і науки України (рубрика «Громадське обговорення») проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо погодження статутів вищих навчальних закладів недержавної форми власності»

 

Зауваження та пропозиції до зазначеного проекту надсилати на адресу Міністерства освіти і науки України: ministry@mon.gov.ua 

 

nagolos.com.ua

Проведення моніторингу якості та рівня знань, які учні отримують в загальноосвітніх навчальних закладах - необхідна складова подальшого розвитку системи середньої освіти загалом. 
 
 
Попри те, що проведення такого моніторингу в Україні було розкритиковане експертами ще на своїх початках, вчителі, учні та батьки були категорично проти виконання наказу МОН, а багато хто побачив у цьому процесі новий механізм для заробляння грошей - ідея оцінки якості загальної середньої освіти є правильною і на часі.
 
lb.ua
  
Аби перемагати у світовій конкуренції на ринку вищої освіти, Україна має провести радикальні зміни у вищій освіті, - про це заявила Лілія Гриневич, голова Комітету з питань науки і освіти, під час круглого столу «Проблеми нормативно-правового забезпечення розвитку міжнародного співробітництва в сфері вищої освіти в Україні».

Обговорення цієї тематики відбулося вперше за всю історію існування Комітету з питань освіти та науки. У заході взяли участь представники Міносвіти, Державної міграційної служби, дипломатичних представництв, вишів тощо. 
Міжнародний досвід
Альянс USETI за підтримки журналу ТІМО презентує рубрику "Міжнародний досвід". Кожного номеру ми намагатимемось ознайомити Вас, шановні підписники, щодо досвіду інших країн в сфері вищої освіти. 
 
Цього разу пропонуємо Вам ознайомитись із статтею директорки центру оцінювання якості освіти Інституту змісту і методів навчання Російської Академії Наук про особливості національних іспитів у різних країнах світу. 
 

timo.com.ua
Про Альянс USETI

Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI) є проектом глобального розвитку Агентства США з міжнародного розвитку. 

 

Метою Альянсу є зміцнення інституційних спроможностей української національної системи тестування та її компонентів, підтримка вдосконалення законодавчих та регулятивних засад для розвитку доступної якісної освіти, а також ефективна підтримка громадськості.

Основним завданям Альянсу є створення коаліції підтримки незалежного тестування, як прозорого інструменту вступу до вищих навчальних закладів, що об'єднуватиме разом батьків, освітян, представників громадських організацій та усіх, хто відстоює принципи рівності та справедливості.

 

Більш детально Ви можете ознайомитись з діяльністю Альянсу USETI відвідавши наш веб-сайт: useti.org.ua

 

 

Просмотров: 819 | Добавил: rm | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar

Форма входа

Поиск

Новые комментарии

С начала мира

Когда мы вместе
Скрипка, Виолончель, Фортепиано, Хор, Top 40, EDM, Epic Drops, Heavy Bass Bri

Иди к своей мечте 
эмбиент, хард-рок, мощный, эмоциональный, мрачный, глубокий, загадочный


Друзья сайта

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Flag Counter