Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS | ГлавнаяМой профиль | Регистрация | Выход | Вход

Главная » 2016 » Июнь » 14 » Укреальність залежить від нас, або чим живе історико-просвітницький проект «УКРАЇНОТИПИ»
13:41
Укреальність залежить від нас, або чим живе історико-просвітницький проект «УКРАЇНОТИПИ»

«Мене було обрано до програми «Студії живої історії» від ГО «Інша освіта». У контексті цієї програми 50 учасників з найрізноманітніших куточків України створюють свої ініціативи на історичну тематику. Так і народився історико-просвітницький проект «УКРАЇНОТИПИ» - ініціатива, що піднімає тему стереотипів про Україну та українську націю», - Наталія Бурило, засновниця і координаторка проекту.

Проаналізувавши ситуацію в Україні, можна побачити, що у свідомість багатьох українців та іноземців в`їлися стереотипні уявлення, ярлики та міфи про Україну та самих українців.

Чому вони досі існують? Є декілька причин: схильність людей до узагальнення, «кліпова свідомість», яку спричинив глобальний техічний прогрес, а також маніпуляції ЗМІ або неграмотне подання інформації (відсутність медіаграмотності). Як результат – тема стереотипів не користується великим попитом, не є на вустах, що і  призводить до викривлення реальності про країну та націю. Мета  – спонукання українців та іноземців до критичного сприйняття інформації про країну та націю.

Сьогоднішня задача проекту – створення авторських листівок, які б висвічували «зерна правди» і «зерна неправди» про стереотипи та історичні причини їх виникнення. Ми віримо, що це призведе до резонансу, активнішого обговорення цієї теми, і, як позитивний наслідок, зробить свідомість українців та іноземців чистішим від стереотипів, упереджень, узагальнень про країну та народ.

Вже на стартовому етапі проекту ініціатива була підтримана ГО «Форум молодих дипломатів», які зацікавились перспективою розповсюджувати листівки на міжнародних заходах  серед іноземців та стали партнерами. Наразі проект «УКРАЇНОТИПИ» підтримують вже чимало людей найрізноманітнших віку, професії та національності! Актуальність ініціативи вбачають й студенти різноманітних факультетів Запорізького національного університету, Запорізька молодіжна міська рада, ГО «АРТ-Простір», велика кількість громадських організацій, волонтерських об`єднань. Приємно, що навіть ЗМІ зацікавилися проектом!

Яка наша діяльність? Ми проводимо онлайн-опитування українців та іноземців за Google-формою https://goo.gl/BXlrzZ, проводимо дискусійні зустрічі та презентації проекту, щоб отримати зворотній зв`язок від громадськості, шукаємо та поширюємо факти про стереотипи про Україну та українську націю, мотивуємо до критичного сприйняття інформації. 

Проект «УКРАЇНОТИПИ» (https://www.facebook.com/groups/978155002301618/, https://vk.com/club119884018) є відкритою платформою, яка заохочує громадськість висловлюватися, ставити запитання, конструктивно критикувати,  висувати пропозиції – все, щоб зробити проект ефективнішим.

Життя у соціумі неможливе без стереотипів та соціальних установок, але у наших силах спонукати громадськість до критичного осмислення інформації шляхом надання історичних фактів про найгостріші стереотипи, та збільшення інтересу до теми шляхом організації заходів та збільшення публікацій у ЗМІ про стереотипи.

Якщо вас цікавить дослідження стереотипів, ви хотіли б взяти участь в організації масових заходів та долучитися до збору думок громадськості, ви можете стати волонтером проекту! Пишіть на пошту nataburilo@mail.ru або дзвоніть 0634200560.

 

Категория: Новости - Вестник Мечты | Просмотров: 634 | Добавил: | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar

Форма входа

Поиск

Новые комментарии

С начала мира

Когда мы вместе
Скрипка, Виолончель, Фортепиано, Хор, Top 40, EDM, Epic Drops, Heavy Bass Bri

Иди к своей мечте 
эмбиент, хард-рок, мощный, эмоциональный, мрачный, глубокий, загадочный


Друзья сайта

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Flag Counter