Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS | ГлавнаяМой профиль | Регистрация | Выход | Вход

Главная » 2015 » Август » 31 » USETI Alliance Bulletin
14:09
USETI Alliance Bulletin

Інформаційний бюлетень Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні пропонує Вам ознайомитись з основними тенденціями сфери вищої освіти в Україні. Ми зробили підбірку матеріалів, які, на нашу думку, найширше ілюструють розвиток освіти в Україні, особливо тих аспектів, що стосуються зовнішнього незалежного оцінювання та кампанії вступу до вищих навчальних закладів.

Прогтягом липня-серпня ЗМІ дуже активно висвітлювали події в освітній сфері. Пов'язано це насемперед із завершенням ЗНО та  початком вступної кампанії 2015 року. Обговорювалося також питання функціонування Національного агенства із забезпечення якості вищої освіти, досить багато було сказано про нововедення та зміни для цьогорічних абітурієнтів, особливості позаконкурсного вступу.
Не переставало бути актуальним питання імплементації Закону України "Про освіту".
Несподіваним під час розпалу вступної кампанії було вилучення серверів з результатами ЗНО в Українському центрі оцінювання якості освіти та відсторонення І. Лікарчука від виконання обов'язків директора УЦОЯО.
Висвітлили мас-медіа попередні підсумки вступної кампанї, зокрема що модель розподілу заяв абітурієнтів за пріоритетністю спрацювала в українських ВНЗ.
 
ЗНО-2015
 

3 липня 2015 року відбулося засідання колегії Міністерства освіти і науки України, на якому обговорили питання щодо проведення зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання у 2016 році.

 

 

 

На колегії Міністерства освіти і науки України, чергове засідання якої відбулося 3 липня 2015 року за участі Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич у своєму виступі торкнулася гострої проблеми нещодавніх виборів до складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО).

 

 


16 липня на прес-конференції в Укрінформі про підсумки ЗНО розповів директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.
Директор УЦОЯО, серед іншого, озвучив статистику по предметах, з яких складали тестування абітурієнти.
 
 
ЗНО-2016. Затверджено новий Порядок проведення зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти4 серпня на Урядовому порталі оприлюднено Постанову Кабміну від 8 липня 2015 р. Nо 533  "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України".
 
 
Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк запевняє, що зовнішнє незалежне оцінювання знань випускників шкіл в Україні не скасовуватиметься ні за яких умов.
 
 
Директор УЦОЯО Ігор Лікарчук заявляє, що якщо найближчим часом сервери центру не буде повернуто, тестування-2015 може стати останнім. 
 
 
Вступна кампанія - 2015
 

Міністерством освіти і науки внесено зміни до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2015 році. Відповідний наказ зареєстрований у Міністерстві юстиції і вже набрав чинності.

 

10 липня стартувала вступна кампанія - 2015. Проте за півгодини роботи, о 10:30, електронна система  дала збій - виникли проблеми з реєстрацією абітурієнтів.

 

 

 

У рамках цьогорічної вступної кампанії Міністерство освіти і науки України підготувало для абітурієнтів ряд змін та нововведень. На думку Міністерства це у рази полегшить вступну кампанію.

 

 

 
10 червня 2015 року у Будинку Уряду відбувся брифінг Міністра освіти і науки України Сергія Квіта, присвячений вступній кампанії 2015 року.
 
 

Умови прийому до вищих навчальних закладів України у 2015 році як і в попередні роки,  містять положення про вступ певних категорій осіб поза конкурсом.

 

 
На час розслідування, яке проводять правоохоронні органи в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО), на засіданні Кабінету Міністрів України затверджено рішення про відсторонення від виконання обов'язків директора Українського центру оцінювання якості освіти Лікарчука Ігоря Леонідовича.

 
Під час проведення вступної кампанії цьогорічні нововведення себе цілком виправдали, - запевняють у Міністерстві освіти і науки.
 

У порівнянні з минулими роками цьогорічна вступна кампнія має ряд новацій.  

 

 

 
6 серпня 2015 року в Будинку Уряду відбувся брифінг першого заступника міністра
освіти і науки Інни Совсун на тему "Попередні підсумки вступної кампанії 2015". 
 
 
Вища освіта
Підбити підсумки, висвітлити проблеми та обговорити стан імплементації Закону України «Про вищу освіту» 1 липня 2015 року, в річницю прийняття документа, зібралося розширене засідання Комітету з питань науки і освіти.
 

Моніторинг присвячений проблемі використання прозорості університетів як одного з інструментів забезпечення та підвищення якості вищої освіти. Дослідження здійснювалось за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

 

 


 
Студенти та абітурієнти з Криму та Донбасу не мають жодних пільг та квот при вступі до українських вишів. Про це сказав міністр освіти і науки Сергій Квіт на прес-конференції у Києві, передає УНН.
 

 
Вищі навчальні заклади України мають право самостійно визначати строки оплати за навчання студентами відповідно до умов укладених договорів про навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації або про надання додаткових освітніх послуг навчальними закладами.

 
 
Середня і вища школи готуються до початку нового навчального року. Про це повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Квіт на 112 телеканалі в ток-шоу «Люди. Hard Talk» 17 серпня 2015 року.
 
19 серпня 2015 року у Міністерстві освіти і науки України відбулась друга сесія громадського обговорення проекту закону «Про освіту» за участю першого заступника Міністра Інни Совсун.

 
 
Міжнародний досвід
Альянс USETI за підтримки журналу ТІМО презентує рубрику "Міжнародний досвід". Кожного номеру ми намагатимемось ознайомити Вас, шановні підписники із досвідом інших країн в проведенні реформування вищої освіти. 
 
 

 
timo.com.ua
 
Про Альянс USETI
 

Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI) є проектом глобального розвитку Агентства США з міжнародного розвитку. 

 

Метою Альянсу є зміцнення інституційних спроможностей української національної системи тестування та її компонентів, підтримка вдосконалення законодавчих та регулятивних засад для розвитку доступної якісної освіти, а також ефективна підтримка громадськості.

Основним завданям Альянсу є створення коаліції підтримки незалежного тестування, як прозорого інструменту вступу до вищих навчальних закладів, що об'єднуватиме разом батьків, освітян, представників громадських організацій та усіх, хто відстоює принципи рівності та справедливості.

 

Більш детально Ви можете ознайомитись з діяльністю Альянсу USETI відвідавши наш веб-сайт: useti.org.ua 

 

 

 
Свої запитання, коментарі та пропозиції щодо інформаційного бюлетня надсилайте на електронну пошту: useti@useti.org.ua
 
 
 
Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI)
 
вул. Еспланадна, 20 (6 поверх), Київ 01001, Україна
тел.: (380  44)  289  39  52, факс: (380  44)  289  39  21
 
Категория: Новости - Вестник Мечты | Просмотров: 639 | Добавил: rm | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 1
avatar
0
1
УЦОЯО ЩОДО ЗАЯВИ УПРАВЛІННЯ ЗВ'ЯЗКІВ ІЗ ГРОМАДСЬКІСТЮ ТА ЗМІ ГЕНЕРАЛЬНОЇ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ
11 вересня 2015 року Управління зв'язків із громадськістю та ЗМІ Генпрокуратури України поширило повідомлення про те, що заява директора Українського центру оцінювання якості освіти щодо неможливості проведення зовнішнього тестування у 2016 році у зв'язку з діями правоохоронних органів - свідома дезінформація.

Категорично відкидаємо ці звинувачення й вимушені заявити таке. Під час прес-конференції вінформаційному агентстві «Укрінформ», що відбулася 27 серпня 2015 року, директор Українського центру оцінювання якості освіти І. Лікарчук не робив заяви про те, що зовнішнє незалежне оцінювання у 2016 році провести неможливо через дії правоохоронних органів, про що свідчить відеозапис цієї прес-конференції, який є в широкому доступі в мережі Інтернет. Натомість І. Л. Лікарчук назвав п'ять факторів, які, на його думку, унеможливлюють проведення зовнішнього незалежного оцінювання в Україні у 2016 році. Серед них - вилучення в Івано-Франківському РЦОЯО серверного обладнання, на якому зберігалася й оброблялася інформація про результати зовнішнього оцінювання абітурієнтів усієї країни, а також зберігалися бази даних УЦОЯО, зокрема й Банк тестових завдань Українського центру.
Під час проведення слідчих дій у Івано-Франківському центрі оцінювання якості освіти вилучили сервер з програмним забезпеченням, сервер з СУБД MsSQL (середовище бази даних), системи зберігання даних, на яких розміщувалися ВСІ бази даних УЦОЯО (Р2000) та зберігалися резервні копії (DNS345). Факт вилучення серверів підтверджено протоколом обшуку, до якого додано перелік вилученого обладнання. Зважаючи на зазначене вище, починаючи з 21 липня 2015 року, працівники Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти не мають доступу до баз даних і програмного забезпечення УЦОЯО. Крім того, під час проведення слідчих дій було вилучено персональні комп'ютери працівників УЦОЯО, що підтверджено відповідними протоколами. Тому вперше за останні 8 років не було підготовлено «Звіт про проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2015 році», заплановані аналітико-статистичні матеріали за результатами оцінювання. Також була серйозно ускладнена співпраця баз даних УЦОЯО з ЄДЕБО під час вступної кампанії 2015 року.
Не відповідає дійсності і поширена інформація про те, що під час проведення обшуків було залишено копії вилучених баз даних та програмного забезпечення. Особи, які проводили слідчі дії в Івано-Франківському центрі, провели копіювання лише ДЕЯКИХ файлів та ДЕЯКИХ баз даних. Ці копії дійсно залишені в Івано-Франківському РЦОЯО. Однак, за попередніми оцінками, це лише 10-15 % усієї інформації, що зберігалася на серверах, загальний обсяг якої майже 2000 ГБ.
На підставі зазначеного вище стверджуємо, що відновити роботу всіх сервісів УЦОЯО на даний час практично неможливо, оскільки аналогічних систем зберігання даних в УЦОЯО немає. Сервери до цього часу не повернуто, а відновлення структури прикладних програм, баз даних, системи зв'язку між ними без усіх компонентів системи неможливо, оскільки всі ці зв'язки є глибоко інтегрованими.
Також вважаємо, що заява про нібито встановлення фактів «систематичного внесення змін та знищення інформації службовими особами УЦОЯО» є неприйнятною взагалі. По-перше, проголошення заяви подібного змісту є порушенням принципу презумпції невинуватості. По-друге, до завершення відповідних експертиз такі заяви є передчасними.
На жаль, маємо констатувати, що всі п'ять факторів, які були названі Ігорем Лікарчуком під час прес-конференції 27 серпня, станом на 14 вересня 2015 року, не втратили свого руйнівного впливу на можливість успішного проведення ЗНО-2016, що викликає нашу велику стурбованість.

Український центр оцінювання якості освіти,
Вінницький регіональний центр оцінювання якості освіти,
Дніпропетровський регіональний центр оцінювання якості освіти,
Донецький регіональний центр оцінювання якості освіти,
Івано-Франківський регіональний центр оцінювання якості освіти,
Київський регіональний центр оцінювання якості освіти,
Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти,
Одеський регіональний центр оцінювання якості освіти,
Харківський регіональний центр оцінювання якості освіти,
Херсонський регіональний центр оцінювання якості освіти.

Офіційний сайт Українського центру оцінювання якості освіти
avatar

Форма входа

Поиск

Новые комментарии

С начала мира

Когда мы вместе
Скрипка, Виолончель, Фортепиано, Хор, Top 40, EDM, Epic Drops, Heavy Bass Bri

Иди к своей мечте 
эмбиент, хард-рок, мощный, эмоциональный, мрачный, глубокий, загадочный


Друзья сайта

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Flag Counter