Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS | ГлавнаяМой профиль | Регистрация | Выход | Вход

Главная » 2018 » Декабрь » 13 » У Києві за участю Мінприроди відбудуться громадські консультації з питань впровадження Протоколу про воду та здоров'я
11:00
У Києві за участю Мінприроди відбудуться громадські консультації з питань впровадження Протоколу про воду та здоров'я

Консультації відбудуться з метою перегляду національних цільових показників та плану заходів з їх досягнення. Це - політичні довго- (стратегічні) і коротко- (оперативні) термінові цілі у секторі «вода і здоров’я». 

Держава (всі її гілки та рівні) має гарантувати право на воду та санітарію для кожного громадянина і не тільки цієї Держави!

На цьому у Фейсбуці наголосила координатор водного напрямку ВЕГО «МАМА-86» Ганна Цвєткова.

Вона вказала, що «забезпечення доступу до води та умов санітарії - це постійний пріоритет будь-якої ДЕРЖАВИ, і ТОП-політики і управлінці мають цим пріоритетом опікуватися, як базовим і життєзабезпечуючим пріоритетом». 

Тому таке планування – нормальний процес для країни, яка життєздатна і має перспективи існування і розвитку, навіть, в умовах політичної турбулентності та військових конфліктів, - підкреслює координатор. 

Як відомо, на глобальному рівні нині переглянуті цілі у водній галузі. Ми маємо, навіть, адаптовані національні Цілі сталого розвитку, зокрема Водна ціль сталого розвитку (ЦСР 6) та ще 8 показників до неї. 

Саме ці цілі мають бути в основі Водної стратегії Україні, яку ми маємо розробити відповідно зобов’язань Угоди про асоціацію з ЄС, і до того ще більш конкретно попрацювати з впровадження водних директив ЄС, а це не тільки водна рамкова директива (ВРД), а й дотичні до «води і здоров’я» напрямки Директиви:  по питній воді, про очистку урбаністичних ( міських) стічних вод , нітратна директива. 

Саме Протокол (міжнародний акт, який Україна ратифікувала, і 2003 року повністю ( а не частково або адаптовано як з Європейськими водними директивами) включила у своє законодавство), сьогодні дає методологічну підтримку урядам у формулюванні політики у цьому секторі відповідно до міжнародних стандартів інтегрованого планування управління сектором охорони водних ресурсів та здоров’я людини. 

Мета Протоколу - скоротити та повністю подолати захворювання людини, пов’язані з водою, шляхом Інтегрованого управління водними ресурсами(ІУВР). А виконання норм Водної рамкової директиви ЄС - це про впровадження в країні ІУВР, головною метою якого є досягнення екологічних цілей в галузі управління водними ресурсами. 

Тому завдання з встановлення НЦП до Протоколу включає координацію та гармонізацію цілей, в тому числі і цілі сталого розвитку 6 (ЦСР6), ВРД щодо досягнення доброго екологічного стану/потенціалу/ кількісно-якісного стану водних масивів (water bodies) шляхом інтегрованого басейнового управління водними ресурсами ( поверхневими, підземними, перехідними та морськими водами). 

Протокол говорить про необхідність налагодження системи санітарно-гігієнічного нагляду/ контролю всіх видів вод, як природних так і вод водного циклу, включаючи якість та безпеку води в місцях забору/ джерелах питної води, на всіх етапах використання води, так само як і кількість і якість вод після використання - стічних, зливових, повторного використання; вод для аквакультури та на полив, вод для рекреації, навіть, якість мулу на очисних спорудах і безпека мулу для повторного використання. 

Саме Протокол сьогодні вимагає від урядів країн-сторін Протоколу визначати та переглядати стратегічні цілі, цільові показники та індикатори у 20 сферах дії Протоколу і вимагає від Держав Європейського регіону належним чином забезпечувати управління водою та здоров’ям людини та довкілля. 

Наразі ми маємо можливість завдяки Протоколу переглянути національні цільові показники (НЦП), та визначитися в умовах сьогодення щодо пріоритетних завдань національного рівня, які мають увійти і бути включені адаптовані як в стратегічні політичні державні документи, так і в Плани управління окремими річковими басейнами і в програми соціально-економічного розвитку на місцевому рівні, - акцентує увагу Ганна Цвєткова

Протокол вимагає інклюзивного планування та впровадження. Тому громадські консультації є обов’язковою складовою процесу прийняття рішень, зокрема перегляду НЦП та плану заходів з їх досягнення.
 

Категория: Новости - Вестник Мечты | Просмотров: 1387 | Добавил: rm | Теги: консультації, НУО, Протокол про воду і здоров'я, Ганна Цвєткова | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 6
avatar
0
1
Друзі, незабаром відбудуться національні громадські консультації з метою удосконалення національних цільових показників та плану заходів з їх досягнення щодо впровадження фундаментального міжнародного документу – Протоколу про воду і здоров’я, який для України має статус ЗАКОНУ з принциповими зобов'язаннями, починаючи з 2003 року. Наші кращі друзі, зацікавлена сторона – Міністерство природи – також беруть участь у цьому заході.
Дуже цікава ваша думка щодо пріоритетів, коли ми визначаємось з цільовими показниками успішного впровадження цієї екологічно значущої політики, уявляючи собі проблеми саме Запорізького регіону.
Буду вдячний за вичленення пріоритетів та заходів (особливо заходів), які, на вашу думку, потрібно впроваджувати у першу чергу на регіональному (запорізькому) рівні.
Адже, беручи участь у цьому поважному зібранні, для мене дуже важливо не обмежуватися тільки власною позицією. Дуже важливо зібрати бачення всіх фахівців: професіоналів, громадських діячів, представників бізнесу, населення.
Ось деякі цільові показники:
Забезпечення безпечності та якості питної води за мікробіологічними показниками, а саме: забезпечення безпечності та якості питної води за хімічним складом, акредитація всіх лабораторій в ISO (зокрема ISO 17025). Зниження рівня захворюваності населення на холеру, шигельоз, ентеріти, викликані ентерогеморрагічною кишковою паличкою (ЕГКП), ентеріти, викликані єрсініяентероколітіка, вірусний гепатит А (ВГА), черевний тиф тощо, водно-нітратну метгемоглобінемію, у тому числі пов'язаних із вживанням недоброякісної питної води, що реєструються як спалахи.
Гармонізувати законодавство України з Протоколом щодо визначення «рівного доступу» до питної води: 100% забезпечення шкіл та ДНЗ доступом до якісної питної води, збільшити охоплення населення в сільській місцевості послугами централізованого водопостачання, забезпечити населення якісною питною водою, скоротити географічну нерівність доступу в сільській місцевості шляхом зниження вартості послуг з централізованого водопостачання.
Забезпечити розвиток законодавчо-нормативної бази відповідно норм ВООЗ-ЮНІСЕФ та ЄС щодо рівного доступу до санітарії: збільшити доступ населення до умов санітарії, 100% забезпечення дітей в школах та дитячих садках доступом до покращеної санітарії, розробити програму доступу до санітарії
Розробити і прийняти методику, яка дозволить використовувати модель RAB-регулювання. Розробити плани управління водопостачанням (схеми оптимізації) на місцевому рівні та привести вимоги до схем оптимізації у відповідність до європейських та впровадити схеми оптимізації для всіх населених пунктів України.
avatar
0
2
Поступова відмова від застосування газоподібного хлору та перехід на альтернативні методи знезараження води зі скороченням утворення побічних токсичних продуктів дезінфекції.
Скоротити рівень невиробничих витрат води з метою зменшення витрат матеріальних ресурсів у вартості питної води, зниження рівня витрат електроенергії, зменшення кількості аварій, невиробничих витоків води, часу періодичного відключення споживачів від подачі питної води, часу експлуатації і ремонту водопровідних мереж. Створити і впровадити на всіх підприємств ВКГ систему стимулюючого тарифоутворення, зменшення кількості аварій і часу ремонту каналізаційних мереж.
Для великих підприємств створити підібрати оптимальне насосне обладнання, проведення реконструкції КОС для забезпечення очищення стічних вод відповідно нормативів.
Закріплення поняття «хороші практики» для управління водопостачанням на законодавчому рівні, забезпечити постійне підвищення кваліфікації спеціалістів ВКГ стосовно існуючих визнаних практик управління у сфері водопостачання, забезпечити захист водозаборів для питного водопостачання шляхом правильного улаштування та експлуатації зон санітарної охорони.
Впровадження стандартів ISO для забезпечення ефективного документообігу і управління підприємством ВКГ, забезпечити постійне підвищення кваліфікації спеціалістів ВКГ стосовно існуючих визнаних практик у сфері управління санітарією, закріплення поняття «хороші практики для управління санітарією» на законодавчому рівні, впровадження стандартів ISO для забезпечення ефективного документообігу і управління підприємством ВКГ, зменшити обсяги скидання неочищених стічних вод.
Визначення суб’єктів та розподіл відповідальностей у сфері управління зливовими водами, в т.ч. улаштування, експлуатації та нагляду за системами зливової каналізації, визначення кількості та якості зливових вод та шляхів поводження з ними, розробити, затвердити та впровадити програму управління зливовими водами.
Посилення відповідальності за скид неочищених стічних вод повинно привести до зменшення кількості таких скидів. Створити механізми стимулювання підприємств до використання сучасних методів обробки осадів. Скоротити кількість утворюваних осадів проведення рекультивації земель під ними, кількість га сільгоспугідь, що використовують для поливу стічні води
Забезпечити підвищення якості вод, які використовуються як джерела питної води.
Розробка нормативно-правового акту щодо якості води при вирощуванні аквакультури.
Застосування визнаних хороших практик для управління замкнутими водами наявними для купання. Визначити території, забруднені СОЗ та провести інвентаризацію забруднених місць, включаючи проведення попередньої оцінки можливих санітарних або екологічних ризиків.
Забезпечення зниження рівня забруднення підземних і поверхневих вод нітратами із сільськогосподарських джерел.
avatar
0
4
avatar
0
5
Новина на сайті ВЕГО "МАМА-86"

https://mama-86.org/index.p....ukraina
avatar
0
6
Радіопрограма "Ціль сталого розвитку №6 в Україні та в Запоріжжі"
https://vestnikm.wixsite.com/zps19/eko-prosvita
avatar

Форма входа

Поиск

Новые комментарии

С начала мира

Когда мы вместе
Скрипка, Виолончель, Фортепиано, Хор, Top 40, EDM, Epic Drops, Heavy Bass Bri

Иди к своей мечте 
эмбиент, хард-рок, мощный, эмоциональный, мрачный, глубокий, загадочный


Друзья сайта

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Flag Counter