Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS | ГлавнаяМой профиль | Регистрация | Выход | Вход

Главная » 2013 » Сентябрь » 12 » Новини від Альянсу сприяння зовнішньому тестуванню в Україні
19:14
Новини від Альянсу сприяння зовнішньому тестуванню в Україні

Інформаційний бюлетень Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні пропонує Вам ознайомитись з основними тенденціями сфери вищої освіти в Україні. Ми зробили підбірку матеріалів, які, на нашу думку, найширше ілюструють розвиток освіти в Україні, особливо тих аспектів, що стосуються зовнішнього незалежного оцінювання та кампанії вступу до вищих навчальних закладів.


У серпні українські ЗМІ активно писали про підсумки зовнішнього незалежного оцінювання, вступну кампанію - 2013 та її основні проблеми з якими стикались абітурієнти та ВНЗ, серед яких і "нова-стара" проблема корупції. Поміж провідних експертів української сфери освіти обговорювалась тема реформування вищої освіти, а саме тих кроків в цьому напрямку, що вже були здійснені та плануються у близькому майбутньому. Крім цього у вересні було оприлюднено оновлені світові рейтинги ВНЗ, що також спричинило немало дискусій, зокрема щодо позицій українських ВНЗ та змін які б могли покращити їх конкурентоспроможність у світі. 

Новини від Альянсу

Особливість ринку вищої освіти  в Україні - перевищення пропозиції над попитом. Так, ліцензований обсяг підготовки за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра перевищує 1,3 млн. Тоді як у 2013 році на ці місця подано  трохи більше як 1, 4 млн. заяв.

З урахуванням того факту, що в середньому один вступник подає 3,5 заяви, маємо висновок: ліцензований обсяг як мінімум утричі перевищує попит. - Голова департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Коровайченко про формування державного замовлення відповідно до вимог ринку праці в Україні.

7 вересня у місті Вінниця Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI) за підтримки Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти в рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Містечко USAID", ярмарку присвяченому до Дня міста Вінниці, презентував результати своєї багаторічної діяльності у сфері освіти, а також представив подальші плани роботи спрямовані на розвиток освіти в Україні, забезпечення прозорості та чесного вступу до ВНЗ і захисту рівного доступу до вищої освіти. 
Крім цього спеціалістами регіонального центру та Альянсу USETI було проведене пробне тестування для близько 150 учасників, що виявили бажання спробувати свої сили, з трьох предметів ЗНО: Української мови та літератури, математики та історії України. Також Альянсом було представлено тест загальної навчальної компетенції, розроблений як інструмент виявленняздатності особистості  успішно навчатися і бути успішним у сучасному інноваційному суспільстві - генерувати нові ідеї, розвивати власну систему знань, застосовувати її для розв'язування актуальних, особистісно і суспільно значущих проблем. 

Вже незабаром, 5 жовтня подібний захід запланований у Запоріжжі.

Виробничі сили суспільства відіграватимуть вирішальне значення для підтримки багатства та розвитку націй і соціального згуртування країн. У розвитку глобальної економіки вирішальна роль належить якості вищої освіти - це необхідно для забезпечення зростання й процвітання.  

Партнер Альянсу USETI Журнал "ТІМО" презентує вашій увазі 
перший масштабний міжнародний проект дослідження якості вищої освіти - AHELO, участь в якому взяли ВНЗ з 16 країн 5 континентів, у рамках якого впродовж 2010-2012 років досліджувалась  якість підготовки випускників бакалаврату з економіки та будівельної інженерії. 
Детальніше читайте тут.
ЗНО-2013

Український центр оцінювання якості освіти на власному сайті оприлюднив 
«Офіційний звіт про проведення зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України в 2013 році». Загалом на основі документу УЦОЯО робить висновок про те, що ЗНО-2013 було проведено на високому рівні із чітким дотриманням нормативно-правових та процедурних вимог.

Рівень знань, який отримав учень під час навчання в школі не визначається лише тим, що вдалося закласти у його свідомість вчителеві - застерігає Український центр оцінювання якості освіти.

Навіть найкращі вчителі і найсучасніші класи не додадуть IQ, якщо дитина не матиме бажання вчитися і не опановуватиме матеріал за межами школи чи ліцею. Самоосвіта - не мешн важлива, ніж академічна підготовка. Тож рейтинги, які деякі організації складають на основі лише успішності учнів в ЗНО - не коректні.

 

Нещодавно закінчилось зовнішнє незалежне тестування 2013-го, вищі навчальні заклади ще остаточно не оголосили списки рекомендованих до зарахування, як майбутні одинадцятикласники  уже розпочали підготовку до свого ЗНО уже 2014-го року.

Гарячими слідами школярі розпитують цьогорічних абітурієнтів про методи підготовки, особливості тестів і шпарини у них. Двістібальники залюбки роздають поради, але чи допоможуть вони, побачимо згодом.

Вступна кампанія - 2013

16-го серпня упродовж двох годин до представників МОН в дистанційному режимі та з консультаційною метою зверталися громадяни з усіх областей України. Перед заходом відбувся брифінг, під час якого громадян поінфонмували про перші результати вступної кампанії. Про це ІА «Наголос» повідомили у прес-службі Міністерства освіти і науки.

 

У виші зарахований 273881 абітурієнт: на молодшого спеціаліста навчатимуться 72733 людини, на бакалавра - 75580, на спеціаліста - 80 318, на магістра - 45 250. Всього ж до ВНЗ подали 2,1 млн заяв, до конкурсу допустили 1,8 млн осіб.
Плюсами цієї вступної кампанії, в МОН називають відсутність черг при прийомі і добре працюючу електронну базу.

 

Процес зарахування абітурієнтів на місця державного замовлення проходить у три етапи, процедура проведення яких передбачена Умовами прийому до вищих навчальних закладів на 2013 рік.  Серед основних обов'язків вищих навчальних закладів на етапі зарахування є: оприлюднювати рішення комісії про рекомендування до зарахування на стендах приймальної комісій, а також на веб-сайті ВНЗ; після завершення перших двох етапів - здійснити коригування списку осіб, рекомендованих до зарахування з одночасним внесенням відповідних відомостей до Єдиної державної бази з питань освіти; анулювати рекомендації тим особам, які не подали вчасно оригінали документів тощо.

Проте, на практиці ситуація виглядає менш врегульованою, що змушує вступників скаржитися на дії приймальних комісій та підлаштовуватися під вимоги приймальних комісій конкретних вишів. Відтак, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ зафіксували ряд проблем, з якими довелося стикнутися абітурієнтам впродовж трьох хвиль зарахування.

"Нині світ потребує людей, здатних реалізувати дивовижні досягнення фундаментальної науки, перетворити їх на реальні конструкторські та інженерні ідеї." - повідомив заступник міністра освіти і науки України Борис Жебровський газеті «Освіта України»

 

Серед перевірених 90 вищих навчальних закладів у Київській, Луганській, Львівській, Волинській, Запорізькій, Вінницькій областей та АР Крим у 15% були виявлені порушення під час вступної кампанії. Про це на прес-конференції повідомив начальник Управління контролю за діяльністю ВНЗ Державної інспекції навчальних закладів України В'ячеслав Шиманський

 

На сайті "Главред" відбувся чат із координатором освітніх програм Громадської мережі ОПОРА, експертом з питань освіти Ольгою Стрелюк. Спілкуючись із читачами, вона розповіла про основні проблеми цьогорічної вступної кампанії та найбільш типові прояви корупції, пояснила, чому потрібно зменшувати кількість заяв, які може подавати вступник та чому варто повернутися до 12-річної системи навчання в школі.
Вища освіта
Кореспонденти веб-порталу "Урядовий кур'єр" поспілкувались із міністром освіти і науки України Дмитром Володимировичем Табачником, який розповів про результати реформування освіти за період роботи нинішнього уряду, зовнішнє незалежне оцінювання та вступну кампанію-2013.



Голова Комітету Верховної Ради України Лілія Гриневич на сторінках Інтернет-видання "Дзеркало тижня" поділилась своїм баченням щодо проблем української освітньої галузі та тим яку загрозу вони несуть для нашої держави в умовах динамічного розвитку сучасного світу.
 
У процесі складання рейтингу Webometrics Ranking of World's Universities розробниками враховується кількість проіндексованих пошуковими системами сторінок сайту вищого навчального закладу, зовнішні посилання на нього, цитованість ресурсу, а також кількість завантажених на сайт файлів, іншими словами, оцінюється змістовна й інформаційна складова web-сайту навчального закладу.

 

Результати рейтингу вищих навчальних закладів базуються на показниках бази даних Scopus, що є інструментом для відстеження цитованості наукових статей, які публікуються навчальним закладом або його працівниками у наукових виданнях. На сьогодні база даних Scopus постійно індексує більше 18000 наукових видань з технічних, медичних та гуманітарних наук.

 

У разі надання вітчизняним вищим навчальним закладам більшої автономії, її отримають здебільшого ректори, а не викладачі та студенти. Про це в ефірі телеканалу ТВі сказала керівник освітніх проектів Центру дослідження суспільства Інна Совсун, пише ІА «Наголос».
Напередодні початку нового навчального року екс-міністр освіти і науки Станаіслав Ніколаєнко на сторінках інтернет-видання "Лівий берег" поділився своїми думками щодо процесів реформування вищої та середньої освіти в Україні, політику держзамовлення, нещодавні корупційні скандали, комерціалізацію та фінансування вищої школи, також представив своє бачення розвитку української системи освіти.


У 2012 році на навчання українці витратили 13,5 млрд гривень. Витрати на освіту в структурі витрат населення займають всього 1,3%, говорять дані Держстату

Це навіть менше, ніж було витрачено на походи в ресторани, кафе і проживання в готелях (2,5% від усіх витрат), а також на відпочинок і відвідування культурних заходів (2%). Такий перекіс пов'язаний з тим, що більшість школярів і студентів все ще навчаються за рахунок держави. 

Оцінювання навчальних повинно проводитися не рідше, ніж раз на п'ять років, і покликане змінити «освітню парадигму». Про це йдеться в наказі про затвердження Положення про національну систему рейтингового оцінювання навчальних закладів, підписаному Міністром освіти і науки України Дмитром Табачником
Експерти розповіли про головні проблеми і виклики нового навчального року. Новий навчальний рік принесе школярам, студентам та їхнім батькам старі проблеми. Головними з них будуть корупція і "благодійні внески" у навчальних закладах. - Інфомує "Главред"
Міжнародний досвід
Альянс USETI за підтримки журналу ТІМО презентує рубрику "Міжнародний досвід". Кожного номеру ми намагатимемось ознайомити Вас, шановні підписники, щодо досвіду інших країн в сфері вищої освіти. Цього разу пропонуємо Вам ознойомитись із статтею заступника директора Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Андрія Миляника щодо феномену суспільної користі зовнішнього тестування розглянутого на прикладі Польщі.
 
 
Цікаві події
IV Міжнародна конференція ЕА-2013 "ЗНО як інструмент забезпечення рівного доступу до вищої освіти і оцінювання якості освіти" проводиться  Міністерством освіти і науки України, Національною академією педагогічних наук України, Спілкою  ректорів вищих навчальних закладів України, Українським центром оцінювання якості освіти й Альянсом програми сприяння зовнішньому незалежному тестуванню в Україні. Детальніше читайте тут.

 

Про Альянс USETI

Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI) є проектом глобального розвитку Агентства США з міжнародного розвитку. 

Метою Альянсу є зміцнення інституційних спроможностей української національної системи тестування та її компонентів, підтримка вдосконалення законодавчих та регулятивних засад для розвитку доступної якісної освіти, а також ефективна підтримка громадськості.

Основним завданям Альянсу є створення коаліції підтримки незалежного тестування, як прозорого інструменту вступу до вищих навчальних закладів, що об'єднуватиме разом батьків, освітян, представників громадських організацій та усіх, хто відстоює принципи рівності та справедливості.

Більш детально Ви можете ознайомитись з діяльністю Альянсу USETI відвідавши наш веб-сайт: useti.org.ua

 

 

Свої запитання, коментарі та пропозиції щодо інформаційного бюлетня надсилайте на електронну пошту: useti@useti.org.ua

Просмотров: 714 | Добавил: rm | Теги: зовнішнє незалежне оцінювання | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar

Форма входа

Поиск

Новые комментарии

С начала мира

Когда мы вместе
Скрипка, Виолончель, Фортепиано, Хор, Top 40, EDM, Epic Drops, Heavy Bass Bri

Иди к своей мечте 
эмбиент, хард-рок, мощный, эмоциональный, мрачный, глубокий, загадочный


Друзья сайта

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Flag Counter