Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS | ГлавнаяМой профиль | Регистрация | Выход | Вход

Главная » 2013 » Август » 20 » Новини від Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні
17:42
Новини від Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні

Інформаційний бюлетень Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні пропонує Вам ознайомитись з основними тенденціями сфери вищої освіти в Україні. Ми зробили підбірку матеріалів, які, на нашу думку, найширше ілюструють розвиток освіти в Україні, особливо тих аспектів, що стосуються зовнішнього незалежного оцінювання та кампанії вступу до вищих навчальних закладів.


У липні українські ЗМІ активно писали про зовнішнє незалежне оцінювання, його підсумки та результати, обговорювалась тема ефективності ЗНО при відборі найкращих абітурієнтів до ВНЗ та забезпечення прозорості вступної кампанії. Крім цього активно висвітлювався перебіг вступної кампанії, в експертних колах досить часто говорили про особливості цьогорічного вступу. Інтеренет-медіа не оминули й корупційні скандали у сфері вищої освіти, що мали місце. 

Новини від Альянсу
Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI) в рамках проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Містечко USAID", присвяченого до Дня міста Вінниці презентує результати своєї багаторічної діяльності у сфері освіти, а також представить подальші плани роботи спрямовані на розвиток освіти в Україні, забезпечення прозорості та чесного вступу до ВНЗ і захисту рівного доступу до вищої освіти! Подібні заходи USAID організовував в Івано-Франківску та Сімферополі, а також планується ще один у Запоріжжі.

 

ЗНО-2013
В цілому зовнішнє незалежне оцінювання у 2013 році відбулося організовано. Про це зазначили не лише громадські організації, які здійснювали громадське спостереження на пунктах тестування, а й представники сфери освіти усіх рівнів - про це під час своєї конференції заявила директор УЦОЯО Ірина Зайцева.

 

Cьогодні складання ЗНО чи не єдиний шлях для випускників шкіл здобути вищу освіту.
З арезультатами тестування у 2013 році близько семи сотень абітурієнтів отримала максимальний бал, а є й такі, що здобули 200 балів навіть більше ніж з одного предмета. Про це та інше Директор УЦОЯО Ірина Зайцева розповіла під час своєї чат конференції підводячи попередні підсумки проведення ЗНО. 

Координатор освітніх проектів Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Стрелюк в ефірі телеканалу "Рада" розповіла про підсумки спостереження за проведенням ЗНО-2013, його особливості, та провела порівняння з попередніми роками. Також пані Стрелюк розповіла про те, що нового у цьому році варто очікувати від вступної кампанії до вищих навчальних закладів.

 

Міністр освіти та науки Дмитро Табачник пропонує впровадити жорсткіші методи для попередження списувань на ЗНО, а тих абітуріентів хто все ж наважився на такі хитрощі не допускати до складання тесту протягом двох років. Про надто ліберальні методи покарань за списування не раз згадувала й директор УЦОЯО, Ірина Зайцева під час свого спілкування з пресою.

2 липня 2013 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (щодо оплати праці науково-педагогічних та педагогічних працівників, залучених до проведення зовнішнього незалежного оцінювання).

 


Схоже впровадження ЗНО таки оправдовує всі сподівання, тим більше все більше і більше людей починають це розуміти. А зараз ще й починається обговорення навколо впровадження аналогового тестування для випускників і 9 класів для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста. Крім цього МОН вже робить перші кроки на шляху до такого нововведення.

 

Вчителі української мови та літератури, котрі перевіряють роботи учасників Зовнішнього незалежного оцінювання, започаткували нову традицію - збирати та публікувати «перли» майбутніх студентів вишів. Не одноразово перечитуючи опубліковані цитати, які зазвичай викликають посмішку у своїх читачів, все ж ловиш себе на думці наскільки неосвіченою може бути українська молодь.

 

Вступна кампанія - 2013
Київ - Першого серпня українські виші оприлюднили перші рейтингові списки вступників у вищі навчальні заклади. Міністерство освіти зареєструвало понад два мільйони заяв від понад 700 тисяч абітурієнтів. Міністр освіти Дмитро Табачник заявив, що цьогорічна вступна кампанія відбувається прозоро і не залишилося жодної шпаринки для хабарництва. Однак експерти все ж говорять про порушення. І найбільше вбачають їх там, де відсутнє зовнішнє незалежне оцінювання.

 

 

Міністерство освіти опублікувало підсумковий перелік вищих навчальних закладів з найбільшою кількістю поданих заяв від абітурієнтів у 2013 році.

Лідером рейтингу став Київський національний університет імені Тараса Шевченка з результатом у 51 898 заяв від потенційних вступників. На другому місці прогнозовано опинився «Київський політехнічний інститут» (46750 заяв).

Традиційно у п'ятірці лідерів два львівські навчальні заклади - ЛНУ ім. Франка та «Львівська політехніка». Замикає п'ятірку Національний авіаційний університет, що знаходиться у Києві.

 

З 1 по 31 липня 2013 р. тривав етап подачі заяв та документів для участі у конкурсному відборі, а також проводилися вступні екзамени та творчі випробування у вищих навчальних закладах країни. За дотриманням процедур вступу у приймальних комісіях 40 ВНЗ спостерігали представники Громадянської мережі «Опора». Крім того, в організації працює телефон «гарячої лінії», куди за консультаціями та зі скаргами звернулося більше 1,5 тис. осіб - цьогорічних абітурієнтів. Послуговуючись даними спостерігачів, а також підсумовуючи особисті звернення вступників, мережа «Опора» виділила певні тенденції цьогорічної вступної кампанії.

 

Вступна кампанія наблизилася до фінішу. Ніякими особливо гучними подіями вона не ознаменувалася. Все як зазвичай, можна сказати - традиційно. Але, очевидно, настав час поговорити саме про традиції. Наприклад, про релікт радянських часів - пільги при вступі.


Міністр освіти і науки Дмитро Табачник виступає за те, щоб дозволити окремим абітурієнтам вступати до вишів на підставі іспитів, а не тестів. Про це він заявив під час брифінгу.

 

Вища освіта
Ким бажають стати стати абітурієти сьогодні і наскільки відповідають їхні мрії потребам ринку на сьогодні.
Певний вектор пріоритетів нинішньої молоді щодо вибору спеціальностей сформувався ще під час подачі документів до приймальних комісій вузів. Характерно те, що вони аж ніяк не відповідають тим показникам державного замовлення, які були затверджені в нинішньому році. Фактично, абітурієнти вибирають ті спеціальності, на які сьогодні скорочено держзамовлення.

 

У рейтингу виші ранжовані за кількістю дипломів, які отримали в них посадові особи, які приймають рішення в найважливіших державних структурах, а також займають керівні пости в регіонах. Але предметом аналізу стало не тільки питання, які університети, інститути та академії виявилися найкращим стартовим майданчиком для потрапляння в нинішні владні органи. Не менш цікаві зв'язки, що зав'язалися ще в студентські роки. Деякі сформовані тоді дружні відносини роблять помітний вплив на життя країни і донині.
У державній інспекції навчальних закладів України повідомили про початок апробації орієнтовних критеріїв оцінювання діяльності вищих навчальних закладів.
Нові критерії оцінювання затверджені відповідним наказом Міністерства освіти і науки.


За останні два місяці в Україні виникло кілька гучних скандалів зі зловживаннями посадовців у сфері освіти. Найчастіше їх затримують за хабарництво.
Найбільш резонансним стало затримання 27 липня ректора Національного університету державної податкової служби Петра Мельника під час отримання хабара у сумі 120 тис. грн. 

 


15 серпня 2013 року Китайський університет Цзяо Тун опублікував новий рейтинг 500 кращих університетів світу (Academic Ranking of World Universities - ARWU), який складається вже 10 років. 

Як і в минулі роки до переліку найпрестижніжих ВНЗ світу українчькі так і не потрапили, проте серед 500 найкращих є два російські ВНЗ: Московський Державний Університет та Санкт-Петербурзький Державний Університет.

 

Результати дослідження Global Corruption Barometer свідчать про те, що значна частина українських громадян вважає освітню систему України корумпованою Корупція в Україні досягла критичної межі. Якщо керівники відомств, де зафіксований найвищий рівень корупції не сядуть за ґрати, то соціальних протестів не уникнути, вважає голова правління українського Центру протидії корупції Віталій Шабунін. 

 

 

Директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук про ЗНО як надійний інструмент відбору найрозумніших абітурієнтів та засіб протидії корупції у вищих навчальних закладах України.

 

Міжнародний досвід
Альянс USETI за підтримки журналу ТІМО презентує рубрику "Міжнародний досвід". Кожного номеру ми намагатимемось ознайомити Вас, шановні підписники, щодо досвіду інших країн в сфері вищої освіти. Цього разу пропонуємо Вам ознойомитись із статтею професора Університету Антверпена, Берта Маеса про 10 успішних кроків Фінляндії у реформуванні вищої освіти.
 
 
Цікаві події
IV Міжнародна конференція ЕА-2013 "ЗНО як інструмент забезпечення рівного доступу до вищої освіти і оцінювання якості освіти" проводиться  Міністерством освіти і науки України, Національною академією педагогічних наук України, Спілкою  ректорів вищих навчальних закладів України, Українським центром оцінювання якості освіти й Альянсом програми сприяння зовнішньому незалежному тестуванню в Україні. Детальніше читайте тут.

 

Про Альянс USETI

Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (Альянс USETI) є проектом глобального розвитку Агентства США з міжнародного розвитку. 

Метою Альянсу є зміцнення інституційних спроможностей української національної системи тестування та її компонентів, підтримка вдосконалення законодавчих та регулятивних засад для розвитку доступної якісної освіти, а також ефективна підтримка громадськості.

Основним завданям Альянсу є створення коаліції підтримки незалежного тестування, як прозорого інструменту вступу до вищих навчальних закладів, що об'єднуватиме разом батьків, освітян, представників громадських організацій та усіх, хто відстоює принципи рівності та справедливості.

Більш детально Ви можете ознайомитись з діяльністю Альянсу USETI відвідавши наш веб-сайт: useti.org.ua

 

 

Свої запитання, коментарі та пропозиції щодо інформаційного бюлетня надсилайте на електронну пошту: useti@useti.org.ua

Просмотров: 776 | Добавил: rm | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar

Форма входа

Поиск

Новые комментарии

С начала мира

Когда мы вместе
Скрипка, Виолончель, Фортепиано, Хор, Top 40, EDM, Epic Drops, Heavy Bass Bri

Иди к своей мечте 
эмбиент, хард-рок, мощный, эмоциональный, мрачный, глубокий, загадочный


Друзья сайта

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Flag Counter