Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS | ГлавнаяМой профиль | Регистрация | Выход | Вход

Главная » 2014 » Декабрь » 24 » Любов Найдьонова опублікувала на Фейсбуці свої думки з приводу бюджету і політики уряду
10:04
Любов Найдьонова опублікувала на Фейсбуці свої думки з приводу бюджету і політики уряду

Свій матеріал вона назвала: Стратегія? або БЮДЖЕТ ЯК ІНДИКАТОР, або "хто хоче знищити ту вудку, за допомоги якої можна себе прогодувати?".

Вчора уряд складав іспит на мудрість і схоже його провалив, принаймні за критерієм стратегічності. Логіка аргументів уряду: економіка скоротилася на п'яту частину (це 20%). Давайте скоротимо видатки на науку на 60%. Це ж відносно запиту (в якому наука і так, враховуючи ситуацію в країні, скоротила свої потреби до мінімуму виживання). Пропорційне скорочення ще можна було б якось зрозуміти. Але таке, що пропонується в бюджеті на 2015, - показує спосіб мислення людей, які керують нашою країною. Всього три тези -іллюстрації стратегічної помилки.
1 теза. Сьогодні економіка світу все більшим ресурсом вважає знання, здатність людини створювати нове знання. Перемагають в світовій конкуренції не ті, хто володіє природними ресурсами або індустріальною технікою, а ті, хто має людей, здатних до потужного творчого пошуку, створення нового. Наука - це не бюрократичний додаток до держави, як все ще мислять технократи минулого, а виробнича система, яка тільки і може дати перевагу в змаганні, знайти найкращий вихід. Наука створює ту вудку, за допомогою якої люди наловлять риби, щоб прогодувати себе. Її потрібно моддернізувати, а не скорочувати.
2 теза. Як влаштовано організм людини - коли наступає голод, організм скорочує все, щоб вижити: спочатку спалює жир, потім м'язи, мозок не скорочується до самої смерті, бо саме так організм отримує найбільші шанси на виживання. Наука - це мозок суспільства. Сьогодні хребет влади вирішив відмовитися від головного мозку: "що там думати, трясти треба".
3 теза. Моє покоління вже один раз пережило обвальне руйнування інфраструктури науки в 90-ті, яку спільними зусиллями вдалося утримувати і навіть трохи відновлювати. Сьогодні ми бачимо індикатори другого нападу: спочатку скоротити на 60% людей, а потім аргументуючи цим скороченням відібрати інфраструктуру (будівлі, землю, інше нерухоме майно) на користь бажаючих персонально збагатитися. Ми вже не один раз відбивали спроби таких рейдерських захоплень державного майна, створеного на податки всіх громадян країни. Воно має слугувати всім громадянам, забезпечувати можливість науці розвиватися і піля завершення війни.
І останнє. Про науковців психологів. Своїх призовників ми споряжаємо за власний кошт, скидуючись з зарплат. Бюджет вільного часу сьогодні відсутній, бо крім розробки власне наукового завдання, на волонтерських засадах працюємо з викликами: допомагаємо вимушеним переселенцям та їхнім дітям адаптуватися, виїзжаємо у звільнені зони АТО, щоб допомогти відновити суспільну злагоду і подолати наслідки травмування, працюємо з сім'ями загиблих і постраждалих, в госпіталях, соціальних службах, ночами чергуємо на телефонах довіри, проводимо постійно і безкоштовно навчання волонтерів і психологічни групи для інтенсивного відновлення власного ресурсу. За всю цю роботу психологи науковці не вимагають з бюджету жодної копійки, бо розуміють усю складність ситуації в країні, страшенну потребу людей і відсутність бюджетних можливостей. Але не потрібно класти на верблюда, що все тягне, те ситечко, від якого він може впасти.

Тому, колеги, давайте не будемо мовчати. Звертайтеся до Верховної ради з громадськими зверненнями на підтримку науки. За класифікатором ВР це питання бюджетного процесу - 051. Електронні звернення ВР не обробляє (закони в нас доцифрової епохи), звернення можна відправити поштою на адресу: вул. Грушевського, 5, м. Київ, 01008 (або подати його через приймальню Верховної Ради України за адресою: вул. Банкова, 6-8 (5 під’їзд), м. Київ). Так написано на офіційному сайті Верховної ради - це можливість показати: громадське суспільство здатне не тільки зорганізувати майдан, але й скористатися законними способами побудови діалогу з владою. Від нашоїї лабораторії медіапсихології ми звернення вже відправили вчора. Про те, яка буде відповідь влади, поінформую. Іспит для влади продовжується, тепер вже на розум.


Любов Антонівна НАЙДЬОНОВА,  к.п.н., заступник директора Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, завідувачка лабораторії ПМКМ в Україні, науковий керівник Всеукраїнського експерименту з впровадження медіаосвіти у навчально-виховний процес ЗНЗ України

Категория: Новости - Вестник Мечты | Просмотров: 645 | Добавил: rm | Теги: Любов Найдьонова | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar

Форма входа

Поиск

Новые комментарии

С начала мира

Когда мы вместе
Скрипка, Виолончель, Фортепиано, Хор, Top 40, EDM, Epic Drops, Heavy Bass Bri

Иди к своей мечте 
эмбиент, хард-рок, мощный, эмоциональный, мрачный, глубокий, загадочный


Друзья сайта

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Flag Counter