Вы вошли как Гость | Группа "Гости"Приветствую Вас Гость | RSS | ГлавнаяМой профиль | Регистрация | Выход | Вход

Главная » 2019 » Июль » 31 » Готується наступний дайджест громадських ініціатив України
16:00
Готується наступний дайджест громадських ініціатив України

Спілка «Громадські ініціативи України» вже давно збирає практики роботи громадських ініціатив на місцевому рівні. У 2018 році започатковано нова традиція: випуск  дайджесту «Історії успіху громадських ініціатив».

Як повідомляють організатори, метою дайджесту є популяризація важливих ініціатив, акцій, проектів, які були реалізовані громадськими організаціями та ініціативними групами на локальному рівні.

Кожна громадська організація чи ініціативна група  має можливість розказати свою історію успіху і потрапити в цей дайджест. Отримані  описи історій громадських ініціатив перед тим, як потрапити на сторінки дайджесту, будуть опубліковані на сайті Спілки «Громадські ініціативи України» у розділі “Практики”.

Крім розміщення історії на сайті, щороку визначаються найкращі історії під час Форуму “Від ідеї до успіху: місцеві ініціативи змінюють життя українських громад”.

За 10 років діяльністі Спілкою «Громадські ініціативи України» зібрано сотні практик, які поширювалися і надихали інших. 

Дайджест поширюється серед сотень громадських організацій, ініціативних груп та фондів та донорів  в Україні та за кордоном.

Дайджест надає можливість  створити майданчик для обміну найкращими ідеями у сферах активізації місцевих громад, вирішення місцевих проблем, створення партнерств між громадою та муніципалітетом/бізнесом, а також запровадження інноваційних методів діяльності в роботі неурядової організації/місцевої громади/ініціативних груп, - йдеться на сайті спілки.

Якщо ви вирішили взяти участь у конкурсі «Історії успіху громадських ініціатив», просто перейдіть за посиланням, щоб скачати аплікаційну форму, заповніть її та відправте на адресу  civilukraine@gmail.com  з позначкою “Ініціатива для дайджесту ГІУ”. Більш детально >>>

В свою чергу, запорізькі екологісти вирішили цього року представити на конкурс ініціативу "Вивчення ситуації з незаконним використанням і торгівлею пестицидами в Запорізькій області  (опитування фермерів, власників дачних учасників, жителів Запорізької області, продавців ХЗЗР в рамках проекту «Незаконне використання і торгівля пестицидами в Україні, Молдові, Білорусі»)", яку реалізували представники МЕГО "Мама-86-Запоріжжя" за участю активістів ДЮЕГО "Республіка Мрія" Запорізького НВК №19.

Метою ініціативи запорізьких еко-активістів було вивчення ситуації з незаконним використанням і торгівлею пестицидами в Запорізькому регіоні шляхом проведення та запису для відеофільму інтерв’ю з продавцями хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР) та покупцями цієї продукції.

Пояснюючи причину виконання ініціативи, автори розповіли про наслідки наявності пестицидів в продуктах харчування, таких як молоко, хліб, овочі і фрукти, та у воді. При тривалому надходженні в організм людини пестициди особливо небезпечні для людей, навіть у незначних дозах, призводять до загального ослаблення імунної системи. Велика кількість випадків отруєння пояснюється використанням пестицидної продукції, яка підробляється та не відповідає стандартам якості. 

Незаконна торгівля пестицидами в основному пов'язана з контрафактною продукцією, а кількість контрабандних пестицидів часто можна порівняти з часткою контрафактних. За останніми оцінками, на світовому ринку частка контрафактної продукції пестицидів становить близько 15%, а в Україні - до 25 - 30%. Також відзначено, що це кримінальний бізнес і він входить в десятку лідерів за рівнем прибутковості. З метою отримання більшої вигоди міжнародні злочинні угруповання все частіше використовують складні схеми поставок, в тому числі включають в себе операції з перезатарювання або зміні маркування. І, найголовніше, контрафактний товар дешевше оригінального, тому на ринку завжди є попит на більш дешеві товари.

Ініціативою було передбачено виробництво відеофільму з подальшою розсилкою медіатексту на адреси представників зацікавлених сторін, які знаходяться на рівнях прийняття рішень (Департаментів АПК, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, органів правопорядку, держспоживслужби). 

Автори та виконавці ініціативи діяли згідно наступних етапів:
1. Планування проекту.
2. Складання опитувальників.
3. Вивчення географії торгівельної мережі у Запоріжжі та області. Вибір місць проведення інтерв’ю.
4. Запис фільму. 
5. Монтаж та публікація фільму в Інтернеті.
6. Презентація та розсилка інформаційного ресурсу. 
7. Написання та поширення новин про ініціативу. 
8. Складання та відправлення до відповідних служб звернення з вимогами громадськості щодо запровадження заходів з мінімізації ризиків. 

В ході виконання ініціативи аналізувалось, яка інформація доступна на упаковці (тарі) з пестицидами в кожному магазині: Чи є ця інформація достатньою для розуміння того, що ці пестициди дозволені законом? Чи відомий постачальник, країна походження, запобіжні заходи, область застосування? Чи зрозуміла мова, що використовується для написів на упаковці (тарі) з пестицидами, споживачам і продавцям?

Комунікуючи з цільовою аудиторією, активісти поширювали буклети проекту. 

У зв’язку з тим, що ініціатива виконувалась у рамках міжнародного проекту (Україна-Білорусь-Молдова), новини та відеофільм створювались російською мовою, яка зрозуміла на пострадянському просторі. 
Головний продукт ініціативи (фільм)https://youtu.be/akM_09GMEwo 
Новина про результати: http://npo.vo.uz/news/2018-07-30-1618 

Завдяки здійснення ініціативи, виконавці підвищили свій фаховий рівень, як громадських журналістів, продемонстрували свою відданість справам екологічного врядування, захисту природи та створення належних умов для збереження здоров’я громадян, заявили про важливу проблему на рівнях прийняття рішень, систематизували відомості про стан справ заради планування подальших дій, - повідомили автори громадської ініціативи. 

Андрій Єлькін, 31.07.2019

Категория: Новости - Вестник Мечты | Просмотров: 1389 | Добавил: rm | Теги: громадські ініціативи, Україна, дайджест | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 1
avatar

Форма входа

Поиск

Новые комментарии

С начала мира

Когда мы вместе
Скрипка, Виолончель, Фортепиано, Хор, Top 40, EDM, Epic Drops, Heavy Bass Bri

Иди к своей мечте 
эмбиент, хард-рок, мощный, эмоциональный, мрачный, глубокий, загадочный


Друзья сайта

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Flag Counter